Ostatnio przez ciepłą pogodę zaniedbałam mój piekarnik, poświęcając się kwiatkom na moim podwórku. Co prawda to zaledwie parę sadzonek słoneczników, ale przyjemniej jest spędzić czas na słoneczku niż przy gorącym piekarniku. Córka już kilka dni chodziła i prosiła o kawałek ciasta wiec przy okazji dnia mamy postanowiłam wykonać tartę serową udekorowaną owocami. Całkiem niedawno widziałam podobną w cukierni i aż ślinka mi ciekła na jej widok. Córka ostatnio stwierdziła, że chce zostać cukiernikiem, wykorzystała resztki ciasta robiąc specjalnie dla mnie mini tartę - babeczkę. Efekt jej działa był smakowitym, bardzo miłym upominkiem.
Tarta z masą serową i owocami
Składniki:
Ciasto:
260 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki cukru
180 g masła
3,5 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
0,5 kg twarogu mielonego
2 jajka
150 g cukru pudru
75 g ml śmietany 22%
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier i masło zagnieść do powstania dużych grudek. Stopniowo dodawać wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto gnieść w kulkę i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować na blacie z rozsypaną mąka. Placek powinny być o 3 cm większy od formy do tarty. Rozwałkowane ciasto położyć na formę, delikatnie docisnąć oraz obciąć nadmiar ciasta z wierchu formy. Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni. Placek przykryć folią aluminiową a następnie wysypać na nią fasolę. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po 20 minutach zdjąć folię i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 20 minut. Na ciepłe ciasto wylać masę serową i piec w 180 stopniach przez przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i pozostawić w piekarniku na 40 minut. Na zimnej tarcie układamy owoce.
Masa serowa:
Twaróg, cukier i mąkę kukurydzianą zmiksować na gładką masę, po czym dodać po jednym jajku miksując aż masa zrobi się błyszczą i aksamitna. Do aksamitnej masy dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać masę.