Miesiąc listopad i grudzień przeleciały mi w ekspresowym tempie i gdy pomyślałam, że na święta chce przygotować piernik było już za późno. Mój piernik jest przygotowanyekspresowym, ale jest bardzo aromatyczny i smaczny :DPoniższy w tempie przepis zaczerpnęłam z stąd.http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54316527,54316527,0,2.html?v
Szybki piernik
Składniki:
1 szkl miodu
3/4 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl miodu
3/4 szkl cukru
1 szkl mleka
3 szkl mąki pszennej
4 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g masła
około 30 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
4 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g masła
około 30 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
powidła śliwkowe
lukier
Wykonanie:
Miód,
masło, mleko oraz cukier podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się masła i cukru, ostudzić. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej; kakao, sodę, przyprawę do piernika , wymieszać składniki. Do mąki dodać mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, wymieszać składniki. Do powstałej masy dodać pojedyńczo żółtka. Białka ubić i na koniec delikatnie
wymieszać z masą. Ciasto przelać do formy (ja piekłam w tortownicy 26 cm), wstawić do piekarnika o temperaturze 170ºC i piec przez ok 60 min (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na dwa krążki, przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować lukrem.
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na dwa krążki, przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować lukrem.