Mała wariacja na temat muffinek i wiórków kokosowych :D
Pijane wiórki kokosowe powstały z próby wyrobu własnego malibu, ponad pół roku stały zalane rozrobionym spirytusem. Po odciśnięciu w wiórkach pozostała moc którą szkoda było zmarnować. Tak powstał przepis na muffinki z pijanym kokosem ;)
Myślę, że na potrzeby muffinek można wiórki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu, powinny nabrać mocy :)
Myślę, że na potrzeby muffinek można wiórki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu, powinny nabrać mocy :)
Składniki (24 szt):
Masa budyniowa:
300 ml mleka
1/4 szkl. cukru
70 g masła
1/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mleka w proszku (niebieskiego)
3/4 szkl wiórków kokosowych moczonych w alkoholu.
Ciasto:
4 szkl. mąki (525 g)
200 g masła
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1/2 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g)
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)
1 tabliczka gorzkiej pokrojonej w kostkę czekolady (100 g)
Wykonanie:
Masa budyniowa:
1/2 szklanki mleka zagotować z masłem oraz cukrem. Do pozostałego zimnego mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Mleko z mąką wlać do wrzącego mleka się mleka miksując aby nie powstały grudki. Do gotowego budyniu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Ciasto:
Wsypać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. W rondelu podgrzać mleko z cukrem i masłem do czasu ich rozpuszczenia się. Przestygnięte mleko wlać do mąki, dodać jajka i wszystko razem zmiksować. Powstała masę rozlać do papilotek do wysokości 1/3 foremki na muffinki, na masę wyłożyć łyżeczkę budyniu z kokosem, zalać masę budyniową ciastem. Wierzch surowej muffinki posypać pokruszoną czekoladą. Muffinki piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Przepis dołączam do akcji Kokosowe wariacje: