Tort z przesympatyczną rodzinką Świnki Peppe.
sobota, 31 maja 2014
piątek, 16 maja 2014
Półkruche ciasteczka z jabłkiem
Szybkie, smaczne ciasteczka z jabłuszkiem obsypanym cynamonem.
Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia - Przepisy Adriany".
Półkruche ciasteczka z jabłkiem
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
4-5 jabłek obranych, pokrojonych na "szesnastki"
cynamon
cukier puder
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę, proszek do
pieczenia, cukier puder przesiać przez sito. Do suchych składników dodać sól, cukier waniliowy,
masło, żółtka, śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść aż
powstanie jednolita konsystencja. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok 1
godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić krążki
szklanką. Pokrojone jabłka obsypać delikatnie cukrem pudrem oraz cynamonem,
delikatnie wymieszać tak aby przyprawy równo pokryły owoce. Na połówce krążka
układać pokrojone jabłka, zawinąć na pół
(nie sklejając). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, pozostawiając centymetrowe odstępy - ciasto trochę urośnie. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Przestygnięte ciastka posypać
cukrem pudrem,
Smacznego :)
czwartek, 15 maja 2014
wtorek, 13 maja 2014
Muffinki z Tiki Taki
Muffinki z czekoladą Tiki Taki - trochę inna wersja znanych mi babeczek którą mogę gorąco polecić. Rozpuszczone kostki czekolady stanowią nadzienie bardzo ciekawe, o wyczuwalnej chrupkiej strukturze.
Muffinki z czekoladą Tiki Taki 4 szt
Składniki:
4 szkl. mąki (525 g)
200 g masła
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1/2 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g)
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)
24 kostki czekolady Tiki Taki (w jednej tabliczce 100 g jest 10
kostek)
Wykonanie:
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wsypać do miski. Mleko z
cukrem oraz masłem podgrzać do czasu rozpuszczenia się składników. Chłodne
mleko wlać do mąki, dodać jajka i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę rozlać
do foremek wyłożonych papilotkami. Na
każdą porcje ciasto położyć jedną kostkę czekolady. Muffinki piec 30 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego
poniedziałek, 12 maja 2014
czwartek, 8 maja 2014
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec - ciasto dla miłośników czarnej porzeczki, gdzie smak czekolady łączy się z kwaskowatością małych czarnych owoców, delikatnością bitej śmietany i kremową masą serową.
Inspiracja na ciasto zaczerpnięta z bloga Aniela w kuchni http://anulawkuchni.blogspot.com/2012/04/porzeczkowiec-z-serem.html
Porzeczkowiec
(blacha o wymiarach 25x25 cm):
Składniki:
Ciasto kakaowe:
5 jajek
½ szkl cukru cudru
1 ½ szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
+ masa kakaowa
Masa kakaowa:
½ szkl. wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
¾ szkl oleju
Masa serowa:
1 kostka masła
½ kg twarogu
półtłustego (3x zmielonego)
6 łyżeczek cukru
pudru
2 cukry waniliowe
Masa
śmietanowa:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo do
przełożenia:
1 duży słoik dżemu
z czarnych porzeczek (najlepiej własnej roboty:)
1 tabl. czekolady
mlecznej
Wykonanie:
Ciasto kakaowe:
Składniki ma masę kakaową (wodę, cukier, kakao i olej)zagotować. Gdy cukier
się rozpuści masę odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany podczas
miksowania dodawać stopniowo cukier puder, po czym zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Do ubitych jajek powoli
wlać ostudzoną masę kakaową. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem
do pieczenia. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w
temperaturze175 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
do ostudzenia. Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać stopniowo po łyżce zmielonego sera kontynuując
ucieranie składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową,
inaczej masa może się rozwarstwić.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Składanie ciasta:
Na pierwszy blat rozprowadzić 1/2 dżemu porzeczkowy, a następnie całą masę
serową, przykryć drugim blatem ciasta. Na blat rozprowadzić resztę dżemu,
przykryć ubitą śmietaną. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać nią ciasto.
Smacznego ;)