niedziela, 27 lipca 2014

Rolada śmietanowo-wiśniowa

 

Kolejna propozycja na wiśniowe popołudnie :D


Rolada śmietanowo-wiśniowa
Składniki:
Ciasto:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
4 jaja
1/2 skl/ cukru

Masa śmietanowa:
400 ml śmitany 36 %
1 tabliczka czekolady białej

Masa wiśniowa:
50 dag wydrylowanych wiśmi
1 szklanka wody
1 kisiel wiśniowy
1/2 szkl cukru

Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puczystą masę. Białka i żółtka delikatnie połączyć, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Prostokątną blachę ( u mnie 38x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto piec ok. 10 minut. 
Formy prostokątną ( u mnie o wymiarach 27x7 cm spód formy, wysokość 7 cm) włożyć jeszcze ciepłym ciastem. Placek powinien być dostosowany do wielkości formy. 
Pozostały kawałek ciasta odłożyć do wystygnięcia.

Masa śmietanowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, połączyć delikatnie z rozpuszczoną czekoladą. 2/3 gotowej masy śmietanowej rozsmarować równomiernie po cieście. Pozostała część masy odstawić do lodówki.

Masa wiśniowa:
Wodę z cukrem oraz wiśniami zagotować. Kisiel rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać, ponownie zagotować. Gotowy kisiel wystudzić. 
Zimną masę wiśniową wyłożyć na masę śmietanową, przykryć pozostawionym kawałkiem ciasta. 

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny. Po schłodzeniu ciasta, odwrócić je  dnem do góry, udekorować odłożoną śmietaną oraz całymi wiśniami.

Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji W wiśniowym sadzie 2014.

W wiśniowym sadzie 2014

piątek, 25 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami na sernikowym spodzie.


Witam w wiśniowym raju, przedstawiam prognozę na najbliższy weekend - ciasto wiśniowe na osłodę burzowej pogody za oknem. 


Ciasto czekoladowe z wiśniami na sernikowym spodzie.
Ilość składników podana na tortownicę 24 cm

Składniki:
Masa serowa:
1/2 kg tłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
2/3 szkl. drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli

Ciasto czekoladowe:
3 jajka
1/2 szkl. drobnego cukru
3/4 szkl.  mąki
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao naturalnego
1/2 szklanki oleju
1/2 kg wiśni
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
750 ml mleka
1 szkl. cukru
250g masła (w temperaturze pokojowej)

Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła
50 g czekolady mlecznej
  
Wykonanie:
Masa serowa:
Całe jajka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Do puszystej masy dodać zmielony twaróg, delikatnie wymieszać. Całość wstawić do piekarnika na 15- 20 minut do czasu, aż sernik delikatnie się zapiecze. Piekarnik powinien być rozgrany do 180 stopni.

Ciasto czekoladowe:
Wiśnie wydrylować. Sypkie składniki (mąkę. cuekie. kakao. proszek do pieczenia) przesiać przez sito. Dodać olej, jajka, składniki zmiksować. Czekolad ę rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę pokruszyć w misce żaroodpornej, wstawić na garnek z gotującą wodą). Rozpuszczoną czekoladę powoli wlać do ciasta czekoladowego cały czas mieszając składniki. Całość wylać na zapieczoną masę sernikową, rozłożyć równomiernie wydrylowane wiśnie i wstawić do piekarnika na kolejne 50 minut. Ciasto piec do tzw. "suchego patyczka"

Krem budyniowy:
Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem. W pozostałej części mleka rozpuścić budyń. Do gotującego się mleka dodać zimnego mleka z budyniem, pozostawić na ogniu do czasu zagotowania cały czas mieszając.  Budyń odstawić do wystygnięcia.
Zimny budyń utrzeć z masłem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę budyniową wyłożyć równomiernie na wystudzonym cieście czekoladowym.

Polewa czekoladowa:
Masło oraz czekoladę rozpuścić w mleku, dodać kakao, dokładnie wymieszać składniki. Masę odstawić do przestygnięcia. Wystudzoną polewę rozprowadzić równomiernie na masie budyniowej, odstawić do stężenia.

Gotowe ciasto odstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji W wiśniowym sadzie 2014

W wiśniowym sadzie 2014