Kolejna propozycja na wiśniowe popołudnie :D
Rolada śmietanowo-wiśniowa
Składniki:
Ciasto:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
4 jaja
1/2 skl/ cukru
Masa śmietanowa:
400 ml śmitany 36 %
1 tabliczka czekolady białej
Masa wiśniowa:
50 dag wydrylowanych wiśmi
1 szklanka wody
1 kisiel wiśniowy
1/2 szkl cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puczystą masę. Białka i żółtka delikatnie połączyć, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Prostokątną blachę ( u mnie 38x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto piec ok. 10 minut.
Formy prostokątną ( u mnie o wymiarach 27x7 cm spód formy, wysokość 7 cm) włożyć jeszcze ciepłym ciastem. Placek powinien być dostosowany do wielkości formy.
Pozostały kawałek ciasta odłożyć do wystygnięcia.
Masa śmietanowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, połączyć delikatnie z rozpuszczoną czekoladą. 2/3 gotowej masy śmietanowej rozsmarować równomiernie po cieście. Pozostała część masy odstawić do lodówki.
Masa wiśniowa:
Wodę z cukrem oraz wiśniami zagotować. Kisiel rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać, ponownie zagotować. Gotowy kisiel wystudzić.
Zimną masę wiśniową wyłożyć na masę śmietanową, przykryć pozostawionym kawałkiem ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny. Po schłodzeniu ciasta, odwrócić je dnem do góry, udekorować odłożoną śmietaną oraz całymi wiśniami.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji W wiśniowym sadzie 2014.