środa, 25 lutego 2015

Jogurtowo - wiśniowy sernik na zimno


Ostatnio chodziło za mną pragnie wykonania ciasta, najlepiej takiego przekładanego gdzie każdy blat należy oddzielnie upiec a potem przełożyć go pracochłonną warstwą kalorycznego kremu. Jednak takie ciasto obecnie nie jest wskazane w moim menu, odliczam już dni do wakacji, liczę kalorie, dzielnie ćwiczę i kawałkiem ciasta zaprzepaścić efekty szkoda. Od razu mówię na jednym małym kawałku by się nie skończyło ;) W związku z powyższym powstał pomysł na wykorzystanie wiśni w kompocie które tak dzielnie w lipcu robiłam. Wisienki, kompot, jogurt naturalny 0%, żelatyna i zrobiłam małokaloryczne cudo które zaspokoiło moją potrzebę "bawienia się" z ciastem, kubki smakowe miło połechtało a kalorycznych wyrzutów sumienia pozbawiło.


Jogurtowo - wiśniowy sernik na zimno
Składniki na tortownicy o średnicy 18 cm
Warstwa I
250 g jogurtu naturalnego
200 ml kompotu w wiśni
50 g gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny
herbatniki
wiśnie z kompotu

Warstwa II
500 g jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
4 łyżeczki cukru (czubate)
50 g gorącej wody
2,5 łyżeczki żelatyny

Warstwa II
200 g wiśni z kompotu
100 ml wody
1 ½ łyżeczki żelatyny

Galaretka wiśniowa
250 ml kompotu z wiśni
50 ml wody
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Warstwa I
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do jogurtu wlać kompot wiśniowy, dodać żelatyny. Całość zmiksować. Herbatniki maczać w zmiksowanej masie, ułożyć ma blasze, na herbatnikach ułożyć wiśnie. Całość zalać przygotowaną masą wiśniowo-jogurtową, odstawić do lodówki do czasu aż masa stężeje.

Warstwa II
Żelatynę oraz cukier rozpuścić w gorącej wodzie.Do jogurtu dodać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny. Całość zmiksować, wylać ma zastygniętą pierwszą warstwę.

Warstwa II
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Wiśnie zblendować z 50 ml wody, dodać przestudzoną żelatynę. Mus przelać ma zastygniętą drugą warstwę, odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Galaretka wiśniowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do kompotu wiśniowego. Gotową galaretkę wylać na trzecią warstwę. Ostawić do zastygnięcia.

Jogurtowy serniczek można udekorować wisienkami lub keksami z bitej śmietany. Mój deser z założenia miał być małokaloryczny wiec zrezygnowałam z dodatkowych kcal.

niedziela, 22 lutego 2015

Piekielna pizza


Dzisiaj mój maż zdradza sekret na najlepszą na całej kuli ziemnej pizzę, a dosyć możliwe że najlepsze ciasto w całym wszechświecie ;) Ciasto jest cienkie, chrupiące, mnniaamm, najlepsze właśnie z sosem pomidorowym produkcji mojego męża. Dodatki zależne od uznania, u nas ostatnio królowały ostre smaki i taką pizzę dzisiaj Wam polecam.


Piekielna pizza:
Składniki do ciasto:
- 400 mąki pszennej
- 100 mąki krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml wody
-100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży

Dodatki do piekielnej pizzy
- szynka parmeńska
- papryczki jalapeno
- chili (u nas suszone całe papryczki pokrojone w cieniutkie paski)
- cebula czerwona

Przygotowanie ciasta:
- do naczynia z rozdrobnionymi drożdżami wlewamy ciepłą wodę z mlekiem (tylko tyle aby trochę zakryła drożdże ) .  Dodajemy cukier, łyżkę mąki następnie mieszamy i odstawiamy na 10-20 min,
- mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Gdy zaczyn wyrośnie (będzie wyglądać jak piana) dodajemy go z resztą  ciepłej wody i mleka do mąki delikatnie mieszając. Ja zawsze staram się dodać więcej wody aby ciasto było rozlazłe wtedy przy mieszaniu bardziej się napowietrza. Wlewamy oliwę oraz trochę mąki (tyle ile trzeba J) i wyrabiamy ciasto na gładko. To trwa około 10-15 minut,
-odstawiamy wyrobione ciasto do większej miski po przykryciem ściereczki na około 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze przynajmniej raz około 5-10 minut,
- odkrajmy kawałek (według uznania), rozwałkowujemy a później dodajemy składniki według uznania (najlepiej w kolejności od dołu: ciasto, sos, ser, dodatki),
- pizze najlepiej piec w piekarniku przy maksymalnej temperaturze około 10-15 min (zależy od piekarnika).

Składniki do sosu:
-  1kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
-  ½ cebuli
- bazylia
- sól, pieprz
- cukier
- oliwa

Przygotowanie sosu:
- pomidory należy sparzyć wrzątkiem, następnie obrać . Do dzbanka wrzucić czosnek, obraną cebulę, pomidory i to wszystko zmiksować,
- całość przelać do garnka i podgrzać (ostrożnie żeby nie spalić),
- doprawić do smaku przyprawami.


Przepis dodaję do akcji"Pyszna pizza"

Pyszna pizza

sobota, 14 lutego 2015

Drożdżówki serca serowe



Dzisiaj w moi domu na  śniadanie były serca serowe z ciasta drożdżowego oraz ciepłe kakao.  Śniadanie pełne miłości ;)



Drożdżówki serca serowe
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
50 g masła
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 kg mąki pszennej

Masa serowa
400 g twarogu półtłustego
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
laska wanilii lub1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
1 białko

Wykonanie:
Mleko, cukier oraz masło podgrzać w rondelku do całkowitego roztopienia się składników. Do ciepłego mleka dodać (mleko nie może nas parzyć) 3 łyżki mąki, oraz pokruszone drożdże. Całość zamieszać, odstawić na ok 20 minut do czasu aż rozczyn podwoi swoją objętość. 
Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy. jajka, wyrabiać ciasto do czasu aż zacznie samo odklejać się od ręki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Po 20 minutach ponownie je zagnieść, ostawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. 
W czasie gdy rośnie ciasto mamy czas na przygotowanie twarogu. Twaróg, masło, cukier puder, żółtko oraz ziarenka wanilii utrzeć.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na małe prostokąty, posmarować masą serową i zwinąć w rulon. Rulon złożyć na pół, naciąć z grubszej części nożem. Przecięte części wywinąć na bok tak aby powstało serce. Drożdżówki odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, pozostawiając duże odstępu pomiędzy serduszkami. Po 20 minutach ciasto posmarować białkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut do czasu a z się zarumienią.

Po upieczeniu, przestudzone serce podarować najbliższej osobie ;) Smacznego!

 

Przepis dodaję do akcji "Walentynkowe menu", "Twarogowe słodkości 2" i "Pieczemy słodkie drożdżówki"


Walentynkowe menu Twarogowe słodkości 2 Pieczemy słodkie drożdżówki

środa, 11 lutego 2015

Tort kokosowo pomarańczowy z raffaello


 Tort kokosowo pomarańczowy jest przepyszny, warty poświęconego czasu. W smaku delikatny, kwaskowaty, ale również delikatnie słodki. Blat kokosowy jest strzałem w dziesiątkę. Całość zasługuję na szóstkę z plusem :D


Tort pomarańczowo kokosowy z raffaello
Składniki na tort o średnicy 22 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem pomarańczowy:
4 żółtka
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2,5 czubate łyżki mąki pszennej
400 ml śmietany 36%
100 g czekolady białej
1 łyżka żelatyny
40 ml wody

Masa do dekoracji:
400 ml śmietany 36% 
1 czekolada biała
1 łyżeczka żelatyny
40 ml wody

Nasącz:
sok z 1 cytryny,
2 łyżeczki cukieru,
½ szkl wody,
40 ml rumu białego

Dekoracja:
70 g wiórków kokosowych

Wykonanie
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Blat kokosowy:
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek mieszamy z sobą i stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut, blat ma się zrumienić.

Krem pomarańczowy:
Żółtka z jajkiem i cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Sok pomarańczowy zagotować, zredukować ogień i wlewać cienkim strumieniem masę jajeczną cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstniej.  Masę zdjąć z ognia, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować.
Zimną masę pomarańczową zmiksować z masą śmietanową.

Masa czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sok z cytryny oraz rum.

Składanie tortu:
Biszkopt przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy blat włożyć ponownie do tortownicy, nasączyć, przełożyć ½ kremy pomarańczowego. Na krem pomarańczowy położyć blat kokosowy, przełożyć go pozostałą częścią kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć. Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny aby masa pomarańczowa stężała. Gdy ciasto już się schłodzi wyjąć tort z tortownicy, obłożyć masą czekoladową, obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować według własnego pomysłu. Ja zaprezentowałam 3 pomysły na dekorację :D

środa, 4 lutego 2015

Tort z złotą rybką


Tort dla Tomka z złotą rybką która po 30 ma spełnić 3 życzenia :)