piątek, 18 grudnia 2015

Tort Gwiazda Śmierci Star Wars




W dniu polskiej premiery filmu 
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy 
przedstawiam tort Gwiazda Śmierci ;)
W środku Gwiazdy Śmierci biszkopt kakaowy, krem śmietanowy z białą czekoladą oraz dżem z czarnej porzeczki.


Tort z serii Star Wars

czwartek, 17 grudnia 2015

Tort jagodowo-czekoladowy


Ja wiem, że ten wpis to znęcanie się nad biednymi żuczkami co mają już dość nadchodzącej zimy i marzą o letnim słońcu, to znęcanie się nad smakoszami jagód... 
Ale tort był przepyszny. Przygotowany specjalnie wg zamówienia  najdroższego mi męża i czuję się w obowiązku podzielić przepisem na to smacznie cudo;)
Korzystałam z zamrożonych jagód, dżemu oraz konfitury jagodowej. Tort był pysznie czekoladowy dzięki połączeniu gorzkiej czekolady z grubą warstwą kakao.
Tort jagodowo - czekoladowy 
Składniki na tort o średnicy 24 cm:
Biszkopt:
10 jajek L
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Kremy do tortu:
1,4 l śmietany 36%
200 g czekolady gorzkiej (2 tabliczki)
100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
200 g czekolady białej (2 tabliczki)
Dżem lub konfitura jagodowa
Jagody

Dodatkowo:
Kakao
Jagody

Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)


Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Krem:
Śmietanę 36 % ubić na sztywno, podzielić na dwie równe części.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do jednej części ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać część dżemu jagodowego oraz owoce dokładnie wymieszać.
Czekolady gorzkie oraz mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać pozostałej części ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 4 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część dżemu jagodowego oraz masę z białej czekolady, przykryć 2 blatem. Biszkopt, nasączyć, wyłożyć masę jagodową, przykryć 3 blatem. Biszkopt nasączyć, wyłożyć ½ masy z ciemnej czekolady. Masę przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć. Tort wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa się schłodziła i trochę stężała.
Gdy masa się słodzi wyjąć tort z tortownicy, obsmarować boki i wierzch ciasta masą czekoladową, następnie obsypać kakao. Tort ozdobić biała masą oraz jagodami.

Smacznego :D

Przepis dodaję do akcji Świąteczne Słodkości! 2015 ponieważ taki tort pasuje do świątecznej oprawy :D
Świąteczne słodkości! 2015

poniedziałek, 14 grudnia 2015

piątek, 11 grudnia 2015

Tort róża


Tort róża dla kochanej Izy która zorganizowała sueper imprezę urodzinową :D
W środku znajdował się biszkopt kakaowy pokropiony ponczem z białym rumem, przełożony masą z białą czekoladą i wiśniami:)


niedziela, 6 grudnia 2015

Tort z Rainbow Dash


Tort z ulubionym kucykiem Anetki, niebieską Rainbow Dash :)
W środku był jasny biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i dżem brzoskwiniowy.

piątek, 4 grudnia 2015

Leśny mech


Przepyszne ciasto które prezentuje się pięknie dzięki intensywnym kolorom a w dodatku zdrowe dzięki szpinakowi. Polecam :)


Leśny mech
Składniki:
Ciasto:
45dag rozdrobnionego szpinaku
1 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki krupczatki

Masa śmietanowa:
1l śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe

Owoc grantu.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem na puszysta masę. Do puszystej masy jajecznej powoli dolewać olej cały czas miksując. Miksując na najwolniejszych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać szpinak, delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 50 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.  Gdy ciasto wystygnie wierzch ciasta zetrzeć tartką, powstałe okruszki odłożyć na bok.
Galaretki cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Dy galaretka będzie schłodzona ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany wlać schłodzoną galaretkę, całość dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, posypać okruszkami ciasta oraz pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na ok 2 godziny do czasu aż masa stężeje.
Ciasto najlepiej smakowało na drugi oraz trzeci dzień wiec jest idealne na przygotowanie sporo wcześniej przed imprezą;)
Smacznego :)


Przepis na leśny mech dodaję do akcji Jesienne Słodkości organizowanej na portal Mikser Kulinarny:

Jesienne słodkości!