piątek, 18 grudnia 2015
czwartek, 17 grudnia 2015
Tort jagodowo-czekoladowy
Ja wiem, że ten wpis to znęcanie się nad biednymi żuczkami co mają już dość nadchodzącej zimy i marzą o letnim słońcu, to znęcanie się nad smakoszami jagód...
Ale tort był przepyszny. Przygotowany specjalnie wg zamówienia najdroższego mi męża i czuję się w obowiązku podzielić przepisem na to smacznie cudo;)
Korzystałam z zamrożonych jagód, dżemu oraz konfitury jagodowej. Tort był pysznie czekoladowy dzięki połączeniu gorzkiej czekolady z grubą warstwą kakao.
Tort jagodowo - czekoladowy Składniki na tort o średnicy 24 cm:
Biszkopt:
10 jajek L
1 ½ szklanki
cukru
1 ½ szklanki
mąki
¼ szklanki
kakao
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
Kremy do
tortu:
1,4 l
śmietany 36%
200 g
czekolady gorzkiej (2 tabliczki)
100 g
czekolady mlecznej (1 tabliczka)
200 g
czekolady białej (2 tabliczki)
Dżem lub
konfitura jagodowa
Jagody
Dodatkowo:
Kakao
Jagody
Nasącz
sok z dwóch
cytryn,
cukier
woda
rum lub
malibu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta
pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy
jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną
papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok
50 minut.
Krem:
Śmietanę 36
% ubić na sztywno, podzielić na dwie równe części.
Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę
ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do jednej części ubitej
śmietany, całość energicznie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, w
proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać część dżemu jagodowego oraz owoce
dokładnie wymieszać.
Czekolady
gorzkie oraz mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady
dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać
pozostałej części ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Nasącz:
Cukier
rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do
przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy
od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.
Składanie
tortu:
Ostudzony
biszkopt przekroić na 4 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do
tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część dżemu jagodowego oraz
masę z białej czekolady, przykryć 2 blatem. Biszkopt, nasączyć, wyłożyć masę
jagodową, przykryć 3 blatem. Biszkopt nasączyć, wyłożyć ½ masy z ciemnej
czekolady. Masę przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć. Tort wstawić
do lodówki na ok 2 godziny aby masa się schłodziła i trochę stężała.
Gdy masa się
słodzi wyjąć tort z tortownicy, obsmarować boki i wierzch ciasta masą
czekoladową, następnie obsypać kakao. Tort ozdobić biała masą oraz jagodami.
Smacznego :D
Przepis dodaję do akcji Świąteczne Słodkości! 2015 ponieważ taki tort pasuje do świątecznej oprawy :D
poniedziałek, 14 grudnia 2015
piątek, 11 grudnia 2015
Tort róża
Tort róża dla kochanej Izy która zorganizowała sueper imprezę urodzinową :D
W środku znajdował się biszkopt kakaowy pokropiony ponczem z białym rumem, przełożony masą z białą czekoladą i wiśniami:)
niedziela, 6 grudnia 2015
Tort z Rainbow Dash
Tort z ulubionym kucykiem Anetki, niebieską Rainbow Dash :)
W środku był jasny biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i dżem brzoskwiniowy.
W środku był jasny biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i dżem brzoskwiniowy.
piątek, 4 grudnia 2015
Leśny mech
Przepyszne ciasto które prezentuje się pięknie dzięki intensywnym kolorom a w dodatku zdrowe dzięki szpinakowi. Polecam :)
Leśny mech
Składniki:
Ciasto:
45dag rozdrobnionego szpinaku
1 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki krupczatki
Masa śmietanowa:
1l śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
Owoc grantu.
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku z
nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem na puszysta masę. Do puszystej masy
jajecznej powoli dolewać olej cały czas miksując. Miksując na najwolniejszych
obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą
dodać szpinak, delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przelać na blachę do
pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 50 minut w temperaturze 180 –
190 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie wierzch ciasta zetrzeć
tartką, powstałe okruszki odłożyć na bok.
Galaretki cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej
wody, odstawić do przestygnięcia. Dy galaretka będzie schłodzona ubić śmietanę
na sztywno. Do ubitej śmietany wlać schłodzoną galaretkę, całość dokładnie
wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, posypać okruszkami ciasta oraz pestkami
granatu. Ciasto wstawić do lodówki na ok 2 godziny do czasu aż masa stężeje.
Ciasto najlepiej smakowało na drugi oraz
trzeci dzień wiec jest idealne na przygotowanie sporo wcześniej przed imprezą;)
Smacznego :)
Przepis na leśny mech dodaję do akcji Jesienne Słodkości organizowanej na portal Mikser Kulinarny: