poniedziałek, 18 maja 2015

Tort firmowy z logo


Z okazji trzech lat istnienia Działu Filii miałam okazję przygotować tort. Dla wszystkich pracowników działu życzę sukcesów zawodowych oraz dużo uśmiechu w trakcie wykonywania pracy ;)

piątek, 15 maja 2015

Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie


Puszysty serniczek w trochę innej wersji, zamiast rodzynek dodałam wiśnie a spód jest czekoladowy:)


Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
270 g mąki
150 g zimnego masła
30 g kakao
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier puder z wanilią

Sernik:
700 g mielonego tłustego twarogu (przynajmniej 2 krotnie mielonego)
1 1/2 szklanki cukru
7 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
70 ml rumu
200 g masła
2 1/2 czubate łyżki mąki ziemniaczane

Dodatkowo:
wiśnie drylowane (u mnie z kompotu)
dżem wiśniowy

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier, posiekane masło oraz żółtka szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone ciasta rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, przykryć  papierem do pieczenia i wysypać na papier suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika na 3 minuty.

Sernik:
W czasie gdy ciasto kruche się piecze należy przygotować masę na sernik.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do żółtek dodawać stopniowy zmielony twaróg cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy serowej, następnie dodać rum i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać jednolita, aksamitna masa. 

Na podpieczone kruchym cieście poukładać wydrylowane wiśnie, wylać masę serową na którą ułożyć kolejną porcję wiśni.  Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 60 minut do czasy aż wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie w nim drzwiczki, pozostawiając sernik w środku jeszcze przez co najmniej 3 godziny. 
Po wyjęciu sernika z piekarnika odstawiamy go do przestygnięcia na ok i godzinę, po czym wstawiamy go do lodówki na dodatkową godzinę chłodzenia. Zimny sernik przykryć warstwą dżemu wiśniowego.
Smacznego :)


Przepis dodaję do wiosennych akcji Fabryka Sernika oraz Wiosenne Słodkości.

fabryka sernika Wiosenne słodkości! Fabryka sernika

sobota, 2 maja 2015

Fale Dunaju


Smaczne ciasto z wiśniami oraz kremem budyniowym.


Fale Dunaju
Blacha kwadratowa 24x24
Składniki:
Ciasto:
 ½ kg wydrylowanych wiśni (mogą być z słoika)
400 g mąki pszennej (2 ½ szkl.) + 2 łyżeczki mąki
250 g masła
180 g cukru (1 ¼ szkl.)
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
szczypta soli

Masa:
½ l mleka
200 g masła
1 torebka budyniu waniliowego
50 g cukru pudru

Polewa:
1 tabl. czekolady mlecznej 
50 g masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, doda szczyptę soli. Cały czas ucierając masło dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodać do utartej masy. Do masy dodać mleko w ilości takiej, aby ciasto miało ciągliwą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie części, do pierwszej dodać 2 łyżeczki mąki, całość wymieszać, do drugiej dodać 2 łyżeczki kakao całość wymieszać.  Białe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na białą masę wyłożyć czekoladową. Wiśnie rozłożyć na cieście delikatnie wciskając je do  środka. Całość piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Masa:
Budyń ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń ciągle miksując. Gotowy krem rozprowadzić na zimnym cieście.

Polewa
Podgrzać mleko, dodać czekoladę i masło. Czekoladę i masło rozpuścić w mleku, dodać kakao, całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną, schłodzoną polewę rozsmarować po cieście.

Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny, jednak najlepiej smaku jena drugi dzień po przygotowaniu.


Przepis dodaję do akcji Wiosenne Słodkości:

Wiosenne słodkości!