Pyszne rurki z kremem idealne jako słodka przekąska na sylwestrze lub innej karnawałowej imprezie :D
Rurki z kremem z białej czekolady
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
pszennej
1 szkl. śmietany
18%
250 g masła
2 żółtka
szczypta soli
Krem z białej
czekolady
600 śmietany
36% (polecam Piątnicę)
2 białe czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, śmietanę,
masło, żółtka i sól szybko zagnieść jednolite ciasto, schować do lodówki na ok
1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, pociąć w długie paski ok 20 cm i
nawijać na foremki w kształcie rurek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni ok 15-20 minut.
Krem z białej
czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 %
ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej
śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość
wymieszać.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć do
zimnych rurek. Gotowe rurki posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016 jako propozycja do nemu świątecznego: