poniedziałek, 21 listopada 2011

Rolada Manhattan


Wczoraj przeglądałam książki i czasopisma kulinarne chcąc uporządkować trochę swoją biblioteczkę. W oko mi wpadł przepis na roladę manhattan. Piękne zdjęcie zmotywowało mnie do pracy. W wykonaniu dziwiła mnie konsystencja ciasta która była bardzo gęsta. Ponad programowo dodałam mleka przy miksowaniu ciasta. W smaku jest słodko-gorzka, polecam dla osób uwielbiających  bardzo słodki smak z dużą nutą kakao. 

Składniki
Ciasto
6 jaj, żółtka oddzielone od białek
215 g cukru
45 g kakao
1/4 szkl. mleka
szczypta soli

Biały krem czekoladowy
7 łyżek mleka
100 g białej czekolady 
120 g cukru pudru
175 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Do posypania wiórki z białej i ciemnej czekolady.

Wykonanie:
Ubijamy mikserem białka na sztywną pianę z szczypta soli, po czym stopniowo dodawać 75 g cukru. Miksujemy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. W drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na bardzo gęstą, jasnokremową masę. Dodajemy mąkę, kakao (45g) oraz mleko i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników od czasu do czasu mieszając przy dnie. Mi wyszła bardzo gęsta masa. Pomimo, że nie było tego w przepisie dodałam 1/4 szklanki mleka ale myślę że spokojnie mogłaby być 1/2 szklanki. Masę z kakao przekładać po 1/4 do białek i miksować na najmniejszych obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą, wylewamy ciasto po równo na dwie blachy wyłożone  papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Warstwy masy na blachach powinny być cienie i równo rozłożone. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze przekładamy na ściereczki i ostrożnie odrywamy pergamin. Zaczynając od węższego brzegu zwijamy ciepłe ciasta wraz z ściereczkami w kształt rolady.
Gdy ciasto będzie stygło możemy przygotować biała masę czekoladową. W rondelku podgrzewamy mleko, czekoladę i kawę do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając. Gdy masa się rozpuści odkładamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ubijamy ok 10 minut na lekką, puszystą masę, często mieszając przy dnie. Stopniowo ubijając masło dodajemy masy czekoladowej do czasu powstania gładkiej masy.
Gdy ciasta już przestygną delikatnie rozwijamy je i smarujemy 1/3 masy na każdy kawałek.  Zaczynając od węższego boku zwijamy roladę. Jak już zwiniemy jedno ciasto, zaczynamy zwijać drugie, łącząc je w miejscu gdzie pierwsze się skończyło (na zwinięta jedną roladę nawijamy drugi kawałek ciasta). Powstałą roladę smarujemy pozostałą 1/3 kremu i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Roladę chowamy do lodówki aby zastygła.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Eklerki z masą budyniową


Wczoraj byłam umówiona na babski wieczór. Z tej okazji postanowiłam wykonać coś słodkiego na pocieszenie dla męża, że sam zostanie i będzie mógł ratować świat przed zagładą (czyli grać na kompie) a przy okazji coś koleżance zaniosę ;)
Pierwszy raz miałam okazje robić ciasto ptysiowe i muszę przyznać, że jest to dziecinnie proste. Ucierpiał jedynie mój mikser ;( o zgrozo podpaliłam kabel od niego gotując masę budyniową. 


Przepis na eklerki

Składniki:
Ciasto ptysiowe:
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
½ kostki margaryny
¼ łyżeczki cukru
szczypta soli
szklanka mąki (150 g)
5 jajek

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek mąki
½ kostki margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:
ok. pół tabliczki gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka

Przygotowanie
Przygotowując ciasto ptysiowe należy zagotować mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści wsypujemy stopniowo mąkę dokładnie mieszając (ja używałam miksera do tego celu). Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Letnie ciasto miksujemy ponownie dodając pojedynczo jajka. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1900 C i pieczemy ok. 35 min, do czasu przyrumienienia się ciasta. Ciasto troszeczkę rośnie wiec warto zachować ciut większe odstępy przy wyciskaniu ich na blachę. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe przekrajamy na pół.
W czasie gdy ciasto się piecze możemy przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z margaryną i cukrem kryształem oraz waniliowym. Do szklanki zimnego mleka dodajemy mąkę, masło, 2 całe jajka, 1 żółtko i wszystko razem miksujemy. Gdy mleko z margaryną się zagotuje dodajemy zimne mleko z mąką i dokładnie mieszamy (ja miksuję) aby nie powstałe grudki. Po uzyskaniu konsystencji budyniu zdejmuję z ognia.
Wystygnięte eklerki nadziewamy letnią masą budyniową (ja to robiłam rękawem cukierniczym) i nakrywamy odciętą górą ciastka. Jeżeli chcemy możemy gotowe eklerki pokryć rozpuszczoną czekoladą. Polewę robię tak, że podgrzewam kilka łyżek mleka w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści smarujemy polewą eklerki.






poniedziałek, 7 listopada 2011

Wariacje jabłkowo-cynamonowe

W domu pachnie cynamonem. Wczoraj z córką szalałyśmy z jabłkami i wyszła z tego pyszna rolada jabłkowa. Dzisiaj rano ostał się ostatni kawałek wiec postanowiłam upiec kolejne jabłkowe przysmaki. Dzisiaj wybór padł na drożdżówki z jabłkiem.

Rolada z jabłkami
Składniki:
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu

Ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
5 dag czekolady gorzkiej
5 łyżek śmietany 30%

Jak robimy:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, po czym dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon całość mieszając. Przygotowane nadzienie rozkładamy na blasze (moja miała wymiary 30x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Białka oddzielone od żółtek ubijamy z cukrem na sztywną pianę po czym dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Następnie do jajek dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyłożonym wcześniej nadzieniem. Pieczemy w piekarniku o temperaturze około 180° przez mniej więcej 40 minut. Gdy ciasto się ładnie przyrumieni wyjemy je z piekarnika i ostrożnie aby się nie oparzyć obracamy formę w taki sposób, by ciasto leżało na ściereczce, a farsz był u góry. Ściągamy z jabłek papier do pieczenia i zawijamy roladę. W czasie gdy ciasto stygnie szykujemy polewę z śmietany i czekolady. Czekoladę i śmietankę podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, starając się uniknąć zagotowania. Gdy czekolada się rozpuści, polewamy polewą ciasto :D


Drożdżówki z jabłkami
Składniki:
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru brązowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
cukier zwykły do smaku

Ciasto:
4 jajka
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
10 dag drożdży
1 kg mąki pszennej

Kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki

Jak robimy:
Do miski wlewamy ok. pół szklanki ciepłego mleka (nie może nas parzyć), wsypujemy 3 łyżki cukru oraz 3 łyżki maki i dodajemy poruszone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut przykryte ściereczką. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem, oraz rozpuszczamy masło w mleku. Gdy drożdże wyrosną dodajemy do nich mąkę, jajka z utartym cukrem oraz mleko z rozpuszczonym masłem (mleko musi być ciepłe ale nie może nas parzyć). Gdy dodamy składniki, mieszamy je i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odstawać samo ręki i ostawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 40 min). W tym czasie obrane jabłka kroimy w kostkę, doprawiamy cynamonem i cukrem. Przygotowujemy kruszonkę: łyżeczkę masła, mąkę i cukier zagniatamy w miseczce, powinno mieć konsystencję piasku. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Od całego ciasta odrywamy kawałki, kształtujemy je w placki i do środka nakładamy jabłka. Ciasto zlepiamy formując kulkę z nadzieniem w środku, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki kładziemy na blasze w dużej odległości ponieważ podwajają swoją objętość. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min do czasu aż się ładnie przyrumienią.