Wczoraj przeglądałam książki i czasopisma kulinarne chcąc uporządkować trochę swoją biblioteczkę. W oko mi wpadł przepis na roladę manhattan. Piękne zdjęcie zmotywowało mnie do pracy. W wykonaniu dziwiła mnie konsystencja ciasta która była bardzo gęsta. Ponad programowo dodałam mleka przy miksowaniu ciasta. W smaku jest słodko-gorzka, polecam dla osób uwielbiających bardzo słodki smak z dużą nutą kakao.
Składniki
Ciasto
6 jaj, żółtka oddzielone od białek
215 g cukru
45 g kakao
1/4 szkl. mleka
szczypta soli
Biały krem czekoladowy
7 łyżek mleka
100 g białej czekolady
120 g cukru pudru
175 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do posypania wiórki z białej i ciemnej czekolady.
Wykonanie:
Ubijamy mikserem białka na sztywną pianę z szczypta soli, po czym stopniowo dodawać 75 g cukru. Miksujemy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. W drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na bardzo gęstą, jasnokremową masę. Dodajemy mąkę, kakao (45g) oraz mleko i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników od czasu do czasu mieszając przy dnie. Mi wyszła bardzo gęsta masa. Pomimo, że nie było tego w przepisie dodałam 1/4 szklanki mleka ale myślę że spokojnie mogłaby być 1/2 szklanki. Masę z kakao przekładać po 1/4 do białek i miksować na najmniejszych obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą, wylewamy ciasto po równo na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Warstwy masy na blachach powinny być cienie i równo rozłożone. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze przekładamy na ściereczki i ostrożnie odrywamy pergamin. Zaczynając od węższego brzegu zwijamy ciepłe ciasta wraz z ściereczkami w kształt rolady.
Gdy ciasto będzie stygło możemy przygotować biała masę czekoladową. W rondelku podgrzewamy mleko, czekoladę i kawę do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając. Gdy masa się rozpuści odkładamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ubijamy ok 10 minut na lekką, puszystą masę, często mieszając przy dnie. Stopniowo ubijając masło dodajemy masy czekoladowej do czasu powstania gładkiej masy.
Gdy ciasta już przestygną delikatnie rozwijamy je i smarujemy 1/3 masy na każdy kawałek. Zaczynając od węższego boku zwijamy roladę. Jak już zwiniemy jedno ciasto, zaczynamy zwijać drugie, łącząc je w miejscu gdzie pierwsze się skończyło (na zwinięta jedną roladę nawijamy drugi kawałek ciasta). Powstałą roladę smarujemy pozostałą 1/3 kremu i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Roladę chowamy do lodówki aby zastygła.