Babeczki idealnie nadają się na piknik, bez problemu można wziąć je w rękę i zjeść, nie potrzebują sztuców. Czekoladowe muffineki z kremem z białą czekoladą sprawią nam jeszcze większą przyjemność gdy będziemy się nimi dzielić z bliskimi w otoczeniu przyrody :)
Muffinki czekoladowe 24 szt
Składniki:
4 szkl. mąki (525 g)
200 g masła
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1/2 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g)
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)
Krem z
białą czekoladą
1 litr
śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe
czekolady
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sito. Mleko
pogrzać z cukrem oraz masłem do czasu aż składniki się rozpuszczą, ostawić do
przestygnięcia. Przestygnięte mleko wlać
do mąki, dodać jajka, całość wymieszać. Ciasto rozlać do foremek wyłozonych
papilotkami, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe muf inki odstawić do ostygnięcia
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na
sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość
wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Gotową masę ostawić do lodówki na około godzinę czasu aby się schłodziła i
nabrała sztywniejszej konsystencji.
Dekorowanie muffinek:
Ściąć wierzch babeczek. Krem z białej czekolady przełożyć
do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wcześniej przygotowane muffinki.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji Piknik oraz Uczta Pod Gołym Niebem :D