Moja wariacja na temat jabłka i tortu. Torcik jabłkowy jest formą light dla tych co na diecie i dla tych którym znudziły się tradycyjne masy. Lekka masa jabłkowa, delikatny biszkopt i jako kropka nad "i" bita śmietana z cynamonem.
Torcik jabłkowy
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
Masa jabłkowa:
1,2 kg pokrojonych w kostkę jabłek
2 galaretki cytrynowe
sok z cytryny
cynamon
300 ml Śmietana 36 %
1 śmietanfix, cynamon, cukier puder
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianą z szczyptą soli. Do żółtek dodać cukier i utrzeć je na gładką masę. Żółtka dodać do białek, dokładnie połączyć masy. Można użyć miksera pracującego na najniższych obrotach. Do jajek dodać przesianą przez sito mąkę tortową oraz ziemniaczana, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto piekłam w formie o średnicy 26 cm) Piec ok 50 minut, w temperaturze 190 stopni.
Masa jabłkowa:
Do garnka wlać ok 1/2 szklanki wody, wsypać jabłka i wstawić na ogień. Gotować jabłka ok 30 minut, mieszając aby się nie przypaliły Pod koniec gotowania dodać sok z jednej cytryny oraz cynamon (ok 1 łyżeczki). Gotować na małym ogniu, starając się aby jak najwięcej wody wyparowało. W czasie gotowania jabłek rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 400 ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Gdy jabłka przestygną wlać do nich schłodzoną galaretkę, wymieszać ( w tym czasie najlepiej spróbować masę, jeżeli jest mało słodka dodać cukier, wcześniej odradzam słodzić ze względu na cukier zawarty w galaretce). Odstawić do czasu, aż masa zacznie tężeć.
Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą włożyć do tortownicy. Na cieście rozprowadzić równo 1/2 tężejącej masy jabłkowe, przykryć biszkoptem, ponownie przełożyć masą jabłkową. Ciasto odstawić do lodówki do czasu zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem oraz szczypta cynamonu, do prawie ubitej śmietany dodajemy śnietanfix. Ubitą śmietaną dekorujemy ciasto według uznania.