Tort pizza dla uśmiechniętej czternastolatki :D
poniedziałek, 21 września 2015
piątek, 18 września 2015
wtorek, 15 września 2015
Tarta malinowa z czekoladą i kokosem
Czekoladowo, malinowo, kokosowa rozkosz na kruchym cieście. Ciasto polecam wykonać jak najszybciej w dużej ilości, jest pyszne :D
Tarta malinowa z czekoladą i kokosem
Składniki:
Ciasto
kruche:
5
żółtek
300
g mąki pszennej
150
g masła
2
łyżki cukru pudru
Warstwa kokosowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. ½ kg malin
1 tabliczka czekolady mlecznej
Ciasto kruche:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka wlać do ciasta i energicznie je zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka wlać do ciasta i energicznie je zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. 4/5 ciasta
rozwałkować, wyłożyć wysoką formę do tarty. Tartę przykryć folią
aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak
jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po
upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować
rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minuty.
Warstwa kokosowa:
W czasie gdy ciasto kruche zapieka się w piekarniku należy przygotować warstwę kokosową. Białka ubić z szczypta soli na sztywną pianę. Suche
składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek wymieszać, dodać
stopniowo do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelać na zapieczone
ciasto kruche, piec w piekarniku do czasu zrumienienia masy kokosowej, ok. 25 minut.
Na zrumienioną masę kokosową ułożyć maliny, posypać
pokruszoną czekoladą. Pozostałą 1/5 cześć ciasta rozwałkować, wyciąć paski i
ułożyć na malinach w kratkę. Tartę wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
Ciasto smakuje zarówno podane na ciepło jak i po wystygnięciu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)