Puszysty niczym płatki śniegu sernik z obłędną ilością toffi i czekolady, propozycja na zimowy wieczór, gdy za oknem oknem trzaskający mróz.
Puszysty sernik
z toffi i czekoladą
Składniki:
½ kg serków
mascarpone
½ kg sera
półtłustego mielonego
4 łyżki maki
pszennej
5 jajek
200 ml śmietany 36%
1op. cukier
waniliowego
200 g herbatników
200 g masła
1 puszka masy
kajmakowej
50 ml mleka
1 mleczna
czekolada
1 biała
czekolada
Wykonanie:
Masło rozpuścić,
herbatniki pokruszyć. Gdy masło przestygnie przelać do miski, wsypać herbatniki
i całość połączyć w jedną masę. Tak przygotowanymi herbatniki przełożyć na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut.
Serek mascarpone,
twaróg, śmietanę 36%, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować, dodać pojedynczo całe jajka i dalej
miksować aż masa będzie jednolita i puszysta. Mąkę delikatnie połączyć z
masą serową. Tak przygotowane ciasto wylać na podpieczone herbatniki, wstawić
do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni – 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
do 130 stopni i piec 1,5 godz. Po upieczeniu sernik odstawić do wystygnięcia.
Gdy sernik
będzie już zimny zagotować mleko, zdjąć z ognia, dodać masy kajmakowej. Całość
wymieszać, gdy powstanie jednolita masa przelać na wierzch sernika, odstawić do
lodówki.
Czekolady
zetrzeć, posypać mini schłodzony sernik z masą kajmakową.
Propozycje innych serników które Wam polecam:
Przepis dodaję do akcji Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016 jako propozycja do nemu świątecznego: