Puszysty serniczek w trochę innej wersji, zamiast rodzynek dodałam wiśnie a spód jest czekoladowy:)
Składniki na blachę o średnicy
24 cm:
Ciasto:
270 g mąki
150 g zimnego masła
30 g kakao
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier puder z wanilią
Sernik:
700 g mielonego tłustego twarogu (przynajmniej
2 krotnie mielonego)
1 1/2 szklanki
cukru
7 jajek
200 ml śmietany
kremówki 36 %
70 ml rumu
200 g masła
2 1/2 czubate
łyżki mąki ziemniaczane
Dodatkowo:
wiśnie drylowane (u mnie z kompotu)
dżem wiśniowy
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier, posiekane masło oraz
żółtka szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1
godzinę.
Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone
ciasta rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, przykryć papierem do pieczenia
i wysypać na papier suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki),
piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię
aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić ciasto ponownie do
piekarnika na 3 minuty.
Sernik:
W czasie gdy ciasto kruche się piecze
należy przygotować masę na sernik.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek
dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do żółtek dodawać stopniowy
zmielony twaróg cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno, dodać do masy
serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy
serowej, następnie dodać rum i mąkę
ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać
jednolita, aksamitna masa.
Na podpieczone kruchym cieście poukładać
wydrylowane wiśnie, wylać masę serową na którą ułożyć kolejną porcję wiśni. Sernik wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 60 minut do czasy aż wierzch ciasta się
upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym
uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone). Po upieczeniu
wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie w nim drzwiczki, pozostawiając sernik
w środku jeszcze przez co najmniej 3 godziny.
Po wyjęciu sernika z piekarnika
odstawiamy go do przestygnięcia na ok i godzinę, po czym wstawiamy go do
lodówki na dodatkową godzinę chłodzenia. Zimny sernik przykryć warstwą dżemu wiśniowego.
Smacznego :)
Przepis dodaję do wiosennych akcji Fabryka Sernika oraz Wiosenne Słodkości.
Po taki sernik to chętnie sięgam. Pysznie wygląda. To moje smaki :)
OdpowiedzUsuńna wierzch bardziej pasuje frużelina wiśniowa wymieszana z żelatyną aby nie spływała - smaczniejsze niż dżem
OdpowiedzUsuńrumu 700 ml????? Na pewno?????/
OdpowiedzUsuńMój błąd, już poprawione:)
Usuń