wtorek, 6 marca 2012

Tęczowa imprezka cz.1 Babeczki z budyniem


W weekend w domu miałam nalot dzieciaków, córka już prawie nastolatka postanowiła w porozumieniu ze mną zrobić imprezkę imieninową. Córka ma dopiero 10 lat i chociaż wszem i wobec by się chwaliła, że jest coraz starsza to obchodzi imieniny zamiast urodzin. Urodziny ma w wakacje gdy sezon urlopowy w pełni a koledzy i koleżanki wyjeżdżają leżakować na plaży. 
Na przyjęcie córki przygotowałam między innymi babeczki
z budyniem na które przepis podałam poniżej. 

Babeczki kruche z budyniem i owocami
Babeczki kruche ok 50 szt
Składniki:
600 g mąki
400 g masła
200 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli

Wykonanie:
Przesianą mąkę, miękkie posiekane nożem masło, cukier puder oraz żółtka wsypujemy do jednej miski i zagniatamy aż składniki się połączą w jednolitą masę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm podsypując blat mąką a ciasto przykrywając papierem śniadaniowym. Wałkując ciasto przez papier zapobiegamy przyklejaniu się ciasta do wałka. Foremkami do babeczek wycinamy ciasto i delikatnie ugniatamy je palcami wewnątrz foremki. Ciasto w foremkach przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy (na folię) fasolę lub ziarna kaszy ewentualnie ryż. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po 10 minutach zdejmujemy z babeczek folię z fasolą i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika do czasu jego przyrumienienia. Zrumienione babeczki wyjmujemy z piekarnika i odwracamy je "do góry nogami", gdy chwilę przestygną zdejmujemy foremki uważając aby się nie oparzyć.  
 
Masa budyniowa:
Składniki:
2 duże budynie (na 700 ml)
mleko
cukier

Wykonanie:
Gotujemy budyń według przepisu z tym że zamiast 700 ml mleka dodajemy 600 ml. Przestudzony budyń wykładamy łyżką do babeczek. Ja aby budyń zachował gładką konsystencję bez grudek w czasie gotowania i chłodzenia od czasu do czasu miksowałam go mikserem. 


1 komentarz: