piątek, 15 maja 2015

Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie


Puszysty serniczek w trochę innej wersji, zamiast rodzynek dodałam wiśnie a spód jest czekoladowy:)


Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
270 g mąki
150 g zimnego masła
30 g kakao
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier puder z wanilią

Sernik:
700 g mielonego tłustego twarogu (przynajmniej 2 krotnie mielonego)
1 1/2 szklanki cukru
7 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
70 ml rumu
200 g masła
2 1/2 czubate łyżki mąki ziemniaczane

Dodatkowo:
wiśnie drylowane (u mnie z kompotu)
dżem wiśniowy

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier, posiekane masło oraz żółtka szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone ciasta rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, przykryć  papierem do pieczenia i wysypać na papier suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika na 3 minuty.

Sernik:
W czasie gdy ciasto kruche się piecze należy przygotować masę na sernik.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do żółtek dodawać stopniowy zmielony twaróg cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy serowej, następnie dodać rum i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać jednolita, aksamitna masa. 

Na podpieczone kruchym cieście poukładać wydrylowane wiśnie, wylać masę serową na którą ułożyć kolejną porcję wiśni.  Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 60 minut do czasy aż wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie w nim drzwiczki, pozostawiając sernik w środku jeszcze przez co najmniej 3 godziny. 
Po wyjęciu sernika z piekarnika odstawiamy go do przestygnięcia na ok i godzinę, po czym wstawiamy go do lodówki na dodatkową godzinę chłodzenia. Zimny sernik przykryć warstwą dżemu wiśniowego.
Smacznego :)


Przepis dodaję do wiosennych akcji Fabryka Sernika oraz Wiosenne Słodkości.

fabryka sernika Wiosenne słodkości! Fabryka sernika

4 komentarze:

  1. Po taki sernik to chętnie sięgam. Pysznie wygląda. To moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na wierzch bardziej pasuje frużelina wiśniowa wymieszana z żelatyną aby nie spływała - smaczniejsze niż dżem

    OdpowiedzUsuń
  3. rumu 700 ml????? Na pewno?????/

    OdpowiedzUsuń