sobota, 2 maja 2015

Fale Dunaju


Smaczne ciasto z wiśniami oraz kremem budyniowym.


Fale Dunaju
Blacha kwadratowa 24x24
Składniki:
Ciasto:
 ½ kg wydrylowanych wiśni (mogą być z słoika)
400 g mąki pszennej (2 ½ szkl.) + 2 łyżeczki mąki
250 g masła
180 g cukru (1 ¼ szkl.)
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
szczypta soli

Masa:
½ l mleka
200 g masła
1 torebka budyniu waniliowego
50 g cukru pudru

Polewa:
1 tabl. czekolady mlecznej 
50 g masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, doda szczyptę soli. Cały czas ucierając masło dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodać do utartej masy. Do masy dodać mleko w ilości takiej, aby ciasto miało ciągliwą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie części, do pierwszej dodać 2 łyżeczki mąki, całość wymieszać, do drugiej dodać 2 łyżeczki kakao całość wymieszać.  Białe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na białą masę wyłożyć czekoladową. Wiśnie rozłożyć na cieście delikatnie wciskając je do  środka. Całość piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Masa:
Budyń ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń ciągle miksując. Gotowy krem rozprowadzić na zimnym cieście.

Polewa
Podgrzać mleko, dodać czekoladę i masło. Czekoladę i masło rozpuścić w mleku, dodać kakao, całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną, schłodzoną polewę rozsmarować po cieście.

Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny, jednak najlepiej smaku jena drugi dzień po przygotowaniu.


Przepis dodaję do akcji Wiosenne Słodkości:

Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię to ciasto. Fajnie się prezentuje i jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń