Smaczne ciasto z wiśniami oraz kremem budyniowym.
Fale Dunaju
Blacha kwadratowa 24x24
Składniki:
Ciasto:
½
kg wydrylowanych wiśni (mogą być z słoika)
400 g mąki pszennej (2 ½ szkl.) + 2
łyżeczki mąki
250 g masła
180 g cukru (1 ¼ szkl.)
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
Masa:
½ l mleka
200 g masła
1 torebka budyniu waniliowego
50 g cukru pudru
Polewa:
1 tabl. czekolady mlecznej
50 g masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, doda szczyptę
soli. Cały czas ucierając masło dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać przez
sito z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodać do utartej masy. Do masy dodać
mleko w ilości takiej, aby ciasto miało ciągliwą konsystencję. Ciasto podzielić
na dwie części, do pierwszej dodać 2 łyżeczki mąki, całość wymieszać, do
drugiej dodać 2 łyżeczki kakao całość wymieszać. Białe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej
papierem do pieczenia. Na białą masę wyłożyć czekoladową. Wiśnie rozłożyć na
cieście delikatnie wciskając je do środka.
Całość piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Masa:
Budyń ugotować wg przepisu podanego na
opakowaniu, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń ciągle miksując. Gotowy krem
rozprowadzić na zimnym cieście.
Polewa
Podgrzać mleko, dodać
czekoladę i masło. Czekoladę i masło rozpuścić w mleku, dodać kakao, całość
dokładnie wymieszać. Przygotowaną, schłodzoną polewę rozsmarować po cieście.
Ciasto odstawić do lodówki
na 2-3 godziny, jednak najlepiej smaku jena drugi dzień po przygotowaniu.
Przepis dodaję do akcji Wiosenne Słodkości:
Bardzo lubię to ciasto. Fajnie się prezentuje i jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń