Pyszny, lekki, puszysty serniczek z słodko-kwaśnym sosem malinowym, na kakaowym spodzie. Serniczek bardzo, ale to bardzo smaczny, niebo w gębie :)
Sernik z malinami
Składniki
Sernik
1 paczka (ok. 170
g) kruchych ciastek kakaowych
1 kg twarogu
sernikowego
250 g cukru
30 g mąki
ziemniaczanej
200 g śmietanki
kremówki 30%
5 jajek
1 łyżka cukru
wanilinowego
Sos malinowy
400 g malin
1 łyżka cukru
wanilinowego
1/2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
1 łyżka soku z
cytryny
Wykonanie:
Sernik:
Składniki na
sernik mają mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielić
od białek, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka na chwilę
odstawić na bok. Do misy miksera włożyć ok 1/4 sera, 1/3 cukru oraz cała mąkę
ziemniaczaną. Składniki miksować na średnich obrotach ok 3 minut. Do masy
stopniowo dodać resztę sera, cukru oraz żółtka i cukier waniliowy. Masę
miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Wlać śmietanę 30 %,
całość miksować ok 1 minuty na najwyższych obrotach. Do masy serowej dodać
pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blachę do
pieczenia wyłożyć herbatnikami, na ciastka wylać masę serową. Całość wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, piec ok 60 – 70 minut pilnując aby
wierzch ciasta za bardzo się nie przypiekła. Gdyby sernik w czasie pieczenia zaczął
mocno brązowieć można go przykryć formą aluminiowa. Po wyłączeniu piekarnika
drzwiczki uchylić, a sernik pozostawić do stopniowego schłodzenia się. Po ok
godzinie sernik wyjąć z piekarnika do wystudzenia,. Dla najlepszych efektów schłodzić
sernik w lodówce. Przed podaniem (lub w dowolnym czasie po ostudzeniu sernika)
zrobić dekorację z malin.
Polewa malinowa
2/3 malin zmiksować
blenderem a następnie przetrzeć je przez
sito. Powstały mus zagotować wraz z cukrem waniliowym. Do soku z cytryny dodać
2 łyżki wody, mąkę ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się musu, dokładnie
wymieszać. Zagęszczony ciepły mus wylać na sernik, posypać malinami. Całość
odstawić do lodówki do schłodzenia.
Serniki które piekłam wcześniej: