czwartek, 20 listopada 2014

Sernik z orzechami włoskimi



 
Sernik z orzechami włoskimi jest pyszną propozycją puszystego sernika z spodem orzechowym oraz polewą orzechowo-karmelową. Sernik pracochłonny, szczególności gdy samemu trzeba orzechy wyłuskiwać. Smak sernika z orzechami włoskimi oraz karmelem warty jest takich poświęceń.

Sernik z orzechami włoskimi
(tortownica 24 cm średnicy)

Składniki:
Składniki na spód:
1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych typu digestive
1/3 szklanki masła, roztopionego
Masa orzechową:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 

Sernik
70 dag mielonego półtłustego twarogu (3 krotnie mielonego)
1,5 szklanki cukru
7 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
70 ml rumu
100 g masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczane

Orzechy w karmelu:
1 szklanka cukru
10 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:
Spód ciasta:
Herbatniki pokruszyć, połączyć z masłem. Powstałym ciastem wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez 6 - 8 minut. 

Masa orzechowa:
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać masło, orzechy włoskie, cukier brązowy. Całość zagotować, dodać 2 jajka i gotować masę ok 10 minut, aż zgęstnieje. Gotową masę wylać na  podpieczony spód i odstawić do przestygnięcia.

Sernik:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać stopniowy zmielony twaróg cały czas mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy serowej, następnie dodać rum i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie a zarazem delikatnie wymieszać, powinna powstać jednolita, aksamitna masa. Masę serową wylać na przestygniętą masę orzechową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok godziny, do czasy aż wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone a wierzch ciasta może być blady). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki, pozostawiając sernik w środku jeszcze przez co najmniej 2 godziny. 
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawić sernik na dodatkową godzinę do przestygnięcia.

Orzechy w karmelu:
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać cukier, miód i orzechy. Smażyć do czasu, aż cukier się rozpuści. Przestudzone orzechy w raz z całym karmelem przelać na sernik. Ciasto wstawić do lodówki na ok 2 godziny. 

 
Sernik z orzechami włoskimi dodaję do akcji W orzechowym raju 3, edycja 2014.
W orzechowym raju 3

4 komentarze:

  1. Mmm, jestem pewna, że smakował bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ten ser jaki dodalas? Bo ja zawsze kupie jakis zly... podpisano Korjatowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuje twaróg półtłusty w kostce, np Krasnystaw, Piątnica, powinien się "kruszyć". Unikam kupywania śmietankowych twarogów oraz gotowych zmielonych w kubełkach.

      Usuń