Ciasto którego przygotowanie zajmuje
nam trochę czasu, ale efekt jest nieziemski. W mojej wersji przeplata się smak
czarnej porzeczki z kokosowo-makowym ciastem, puszystą masą budyniową i biszkoptem
nasączonym nalewką porterówką, a wszystko przykryte polewą czekoladowe i
uwieńczone rodzynką.
Pomysł na przepis zaczerpnięty z bloga "Moje Twory Przetwory"
Cycki
murzynki
Składniki:
Biszkopt:
2/3
szkl mąki przennej
1/3
szkl mąki ziemniaczanej
2/3
szkl cukru
5
jajek
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Blat makowo-kokosowy:
300
g cukru
150
g szklanki maku
150
g wiórek kokosowych
9
białek
Masa budyniowa:
700
ml mleka
2
budynie waniliowe
300
g masła w temperaturze pokojowej
9
żółtek
1szklanka
cukru
3/4
szkl maki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
1/2 szklanki
mleka
100 g czekolady
4 łyżeczki
masła
Dodatkowo:
rodzynki
biszkopciki
ulubiony
likier lub białe wino do nasączania
ulubiony
dżem – u mnie z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić
na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do
pieczenia przesiać do ubitych żółtek z cukrem, dodać pianę z białek, delikatnie
wymieszać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do
180stopni około 25-30 minut -do suchego patyczka.
Blat
makowo-kokosowy:
Białka ubić na sztywno, gdy piana zrobi
się sztywna dodawać po 1 łyżce cukier kontynuując ubijanie. Do ubitej piany z
cukrem wsypać wiórki, mak, delikatnie wymieszać równomiernie rozprowadzając
składniki. Piec w 170 stopniach około 40 minut.
Masa budyniowa:
200 ml mleka dokładnie wymieszać z
żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Pozostałą cześć mleka zagotować a następnie gotując
na słabym ogniu dodać mleko z żółtkami. Całość zagotować mieszając aby się
budyń nie przypalił. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło o
temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce do zimnego budyniu
i na wolnych obrotach zmiksować na gładką masę.
Polewa:
Czekoladę,
masło rozpuszczamy w gotującym się mleku cały czas mieszając. Przestudzoną masą
polewamy ciasto.
Składanie
ciasta
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem,
przykryć blatem makowo-kokosowym na który należy rozsmarować krem budyniowy. Na
masę budyniową rozłożyć biszkopty nasączone w likierze. Całość polać polewą
czekoladową. Na wierzchu każdego z biszkoptów ułożyć rodzynkę. Ciasto schłodzić
w lodówce najlepiej cała noc.
Smacznego :D
Przepis dodaję do akcji "Ciasta przekładańce"
to jest świetne ciasto, jadłam je kiedyś:)
OdpowiedzUsuń