poniedziałek, 17 marca 2014

Cycki murzynki




Ciasto którego przygotowanie zajmuje nam trochę czasu, ale efekt jest nieziemski. W mojej wersji przeplata się smak czarnej porzeczki z kokosowo-makowym ciastem, puszystą masą budyniową i biszkoptem nasączonym nalewką porterówką, a wszystko przykryte polewą czekoladowe i uwieńczone rodzynką. 
Pomysł na przepis zaczerpnięty z bloga "Moje Twory Przetwory"

 
Cycki murzynki 
Składniki: 
Biszkopt: 
2/3 szkl mąki przennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
2/3 szkl cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Blat makowo-kokosowy:
300 g cukru
150 g szklanki maku
150 g wiórek kokosowych
9 białek

Masa budyniowa:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe
300 g masła w temperaturze pokojowej
9 żółtek
1szklanka cukru
3/4  szkl maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
1/2 szklanki mleka
100 g  czekolady
4 łyżeczki masła

Dodatkowo:
rodzynki
biszkopciki
ulubiony likier lub białe wino do nasączania
ulubiony dżem – u mnie z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitych żółtek  z cukrem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 25-30 minut -do suchego patyczka.

Blat makowo-kokosowy:
Białka ubić na sztywno, gdy piana zrobi się sztywna dodawać po 1 łyżce cukier kontynuując ubijanie. Do ubitej piany z cukrem wsypać wiórki, mak, delikatnie wymieszać równomiernie rozprowadzając składniki. Piec w 170 stopniach około 40 minut.

Masa budyniowa:
200 ml mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Pozostałą cześć mleka zagotować a następnie gotując na słabym ogniu dodać mleko z żółtkami. Całość zagotować mieszając aby się budyń nie przypalił. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce do zimnego budyniu i na wolnych obrotach zmiksować na gładką masę.

Polewa:
Czekoladę, masło rozpuszczamy w gotującym się mleku cały czas mieszając. Przestudzoną masą polewamy ciasto. 
 
Składanie ciasta
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć blatem makowo-kokosowym na który należy rozsmarować krem budyniowy. Na masę budyniową rozłożyć biszkopty nasączone w likierze. Całość polać polewą czekoladową. Na wierzchu każdego z biszkoptów ułożyć rodzynkę. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej cała noc.
Smacznego :D


Przepis dodaję do akcji "Ciasta przekładańce"
Ciasta przekładańce

1 komentarz: