środa, 19 grudnia 2018

Ciasto aniołek


Ciasto o anielskiej nazwie, w smaku śmietanowe, pyszne :)



Ciasto aniołek
Blacha 25cm x 30cm

Składniki:
Kruche blaty:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
125 g masła
łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki amoniaku
cukier waniliowy

Masa:
3 szklanki mleka
szklanka gęstej śmietany 18% 
3 jajka
szklanka cukru
2 cukry waniliowe
250 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
wiórki kokosowe

Kruche blaty:
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Składniki na kruche blaty wymieszać, zagnieść aby powstało gładkie ciasto. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć w blasze na papierze do pieczenia. Piec około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta.

Masa:
Mleko wlać do garnka razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekanym masłem, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i jajkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać śmietanę z mąką i jajkami. Całość energicznie wymieszać, zagotować. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. 

Jeszcze ciepłą masa przełożyć blaty ciasta, lekko dociskając. Wierzch ciasta przykryć masą, posypać wiórkami kokosowymi.  Ciasto odstawić do wystygnięcia, zimne ciasto należy przechowywać w lodówce. 
Smacznego :)


Inne ciasta przekładane: