poniedziałek, 15 czerwca 2015

Drożdżówki z serem, rabarbarem i truskawkami


Truskawkowo kuszę dalej, tym razem drożdżówkami z masą serową, wyśmienitym połączeniem rabarbaru i truskawek a wszystko posypane chrupiącą kruszonką :D

Drożdżówki z serem, rabarbarem i truskawkami
Składniki:
Ciasto drożdżowe
300 g +1 łyżka mąki
3 jajka
2 łyżki masła
2 czubate łyżki cukru
30 g drożdży
150 ml mleka

Masa serowa
200 g twarogu
200 g śmietany 36 %
1 budyń waniliowy
1 czubata łyżka cukru pudru
1 serek waniliowy (140 g)

Owoce:
2 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
3 łyżki cukru 

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Masło rozpuścić w mleku, ostudzić do temperatury pokojowej, dodać 1 łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże, odstawi c w ciep le miejsce do czasu, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Mąkę przesiać przez sito, dodać 3 żółtka i 2 białka, wyrośnięty rozczyn, zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto powinno być sprężyste, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę mleka, jeżeli lepkie należy podsypać mąką. Ciasto odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość. 

W czasie gdy ciasto rożnie należy rabarbar pokroi na drobne kawałki, truskawki odszypułkować i jeżeli są duże pokroić na mniejsze części. Rabarbar i truskawki wsypać do jednej miski, obsypać mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem dokładnie wymieszać, odstawić.
Twaróg, śmietanę 36%, serek waniliowy, budyń oraz cukier puder dokładnie z sobą wymieszać, należy zwrócić szczególną uwagę aby nie pozostały w masie grudki budyniu, odstawić.
Składniki kruszonki zagnieść z sobą, powinny mieć konsystencję wilgotnego piasku

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować koła, wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy układać w sporych odstępach ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na środek wyłożyć masę serową, na nią owoce i posypać kruszonką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut, po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut, do czasy aż ciasto się zrumieni.
Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

czwartek, 11 czerwca 2015

Tarta truskawkowa


Przepyszna tarta z truskawkami na cieniutkim kruchym cieście. Ciasto a właściwie kruche ciasteczko w połączeniu z truskawkami i sosem truskawkowym który się wytworzył podczas pieczenia jest przepysznym, delikatnym deserem. Gorąco polecam spróbować takiej tarty :)


Tarta z truskawkami
Składniki na 2 blachy o wymiarach 35 x 11 cm:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy

Nadzienie:
500 g truskawek
6 łyżek cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód można dodać mniej lub więcej)
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej części odkroić plaster o grubości ok. 1 cm, schować do lodówki. Większe części ciasta rozwałkować na prostokąty, wyłożyć formy do tarty. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minuty.

Umyte i odszypułkowane truskawki wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski ciasta posmarować resztą białka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem, smaczna jest zarówno podana jeszcze na ciepło jak i wystudzona. 
Smacznego :D

 

Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tort truskawkowo - kokosowy z drażami mlecznymi


Ciężko w słowach wyrazić smak tego tortu. Połączenie truskawek, kokosa, białej czekolady i draży mlecznych a wszystko polane porządną porcją białego rumu. Pycha :) Tort przygotowałam dla mojej siostry Kasi z okazji jej urodzin. 
Kasiu wszystkiego najlepszego :D


Tort truskawkowo kokosowy z drażami mlecznymi:
Składniki
na tortownicę o wymiarach 24 cm:
Biszkopt:
5 jajek
¾ szkl. mąki pszennej
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
szczypta soli

Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady

Mus truskawkowy
½ kg truskawek
2 łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
½ szklanki gorącej wody

Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)

Truskawki do dekoracji
Wiórki kokosowe
Draże mleczne

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka utrzeć na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, delikatnie masę wymieszać. Do jajek dodać przesiane mąki oraz kakao, całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeżeli nie jesteś pewna, że ciasto się upiekło należy patyczkiem od szaszłyków wbić się w ciasto, jeżeli patyczek po wyjęciu jest czysty to biszkopt się upiekł. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia.

Blat kokosowy:
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek mieszamy z sobą i stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut, blat ma się zrumienić.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Mus truskawkowy:
Umyte truskawki z cukrem zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę przelać do wysokiego naczynia, powoli wlewać mus truskawkowy intensywnie mieszając masę.
Mus należy przygotować bezpośrednio przed składaniem tortu, ponieważ szybko zastyga masa.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć ¼ masy czekoladowej, na masę wylać ½ musu truskawkowego.  Mus przykryć blatem kokosowym na który należy wyłożyć krem czekoladowy, wylać masę truskawkową, przykryć ostatnim biszkoptem, biszkopt nasączyć. Przygotowany tort odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Zimny tort wyjąć z tortownicy, obłożyć dokładnie masą czekoladową, boki obsypać wiórkami kokosowymi, ozdobić pozostałym kremem czekoladowym, drażami mlecznymi oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :D

 
 
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

niedziela, 7 czerwca 2015

Rolada kakaowa z masą jogurtową, świeżymi truskawkami i brzoskwinią


Smaczna mocno kakaowa rolada z lekką masą na jogurcie i dodatkiem świeżych owoców.


Rolada kakaowa z masą jogurtową, świeżymi truskawkami i brzoskwinią
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
½ szkl. mąki pszennej
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
¼ szkl. kakao
¾ szklanki cukru
szczypta soli

Masa jogurtowa:
2 galaretki truskawkowe
300 g jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
garść truskawek oraz brzoskwinia (lub inne owoce sezonowe)

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka utrzeć na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, delikatnie masę wymieszać. Do jajek dodać przesiane mąki oraz kakao, całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na bawełnianą ściereczkę i zawinąć w rulon, pozostawić do ostygnięcia.
Moja blacha miała wymiary 39 x 31 cm.

Masa jogurtowa:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie (ale jeszcze nie stężeje) dodać jogurt naturalny, całość dokładnie zmiksować, odstawić do momentu aż masą zacznie tężeć. Truskawki i brzoskwinie pokroić na mniejsze części.

Składanie rolady:
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć na ciasto w połowie stężała masę jogurtową, posypać owocami. Ciasto zwinąć, obwinąć dokładnie folia spożywczą i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po dwóch godzinach masa powinna stężeć a roladę można odwinąć z folii spożywczej. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego J


Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

piątek, 5 czerwca 2015

Szybkie ciasto z truskawkami i bananem


Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, smaczne, bardzo na czasie gdy sezon truskawkowy w pełni :D


Szybkie ciasto z truskawkami i bananem
Składniki:
na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm:
¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
¾ kostki margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany pokrojone w plasterki
250 gr truskawek pokrojonych w ćwiartki

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić oraz ostudzić. Do płynnej margaryny dodać cukier, całość ucierać ok. 5 minut. Do utartej masy dodać jajka kontynuując ucieranie. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki starannie połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Na cieście poukładać ćwiartki truskawek oraz plasterki bananów. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Wystudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem. Smacznego J


 Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

środa, 3 czerwca 2015

Tort truskawkowy z białą czekoladą oraz biszkoptem kakaowym


Tort delicja wśród letnich tortów. Delikatny krem z białej czekolady przełamy delikatnym kwaśnym smakiem truskawki a jako uzupełnienie smaku biszkopt kakaowy nasączony rumem - tort marzenie :D


Tort truskawkowy z białą czekoladą oraz biszkoptem kakaowym
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾  szklanki cukru
½ szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady

Mus truskawkowy
½ kg truskawek
2 łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
½ szklanki gorącej wody

Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)

Truskawki do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Mus truskawkowy:
Umyte truskawki z cukrem zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę przelać do wysokiego naczynia, powoli wlewać mus truskawkowy intensywnie mieszając masę.
Mus należy przygotować bezpośrednio przed składaniem tortu, ponieważ szybko zastyga masa.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć ¼ masy czekoladowej, na masę wylać ½ musu truskawkowego.  Mus przykryć drugim blatem, blat nasączyć.  Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy, wylać masę truskawkową, przykryć trzecim biszkoptem, biszkopt nasączyć. Przygotowany tort odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Zimny tort wyjąć z tortownicy, ozdobić pozostałym kremem czekoladowym oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :D

 Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!