Ciasto wgląda na czasochłonne a w rzeczywistości ciasto robi się przy jednym podejściu ciasto które dzieli się na 3 części i dodaje różne składniki. Ja wstawiłam 3 blachy jednocześnie do piekarnika co bardzo przyśpieszyło robienie ciasta. Po pokrojeniu ciasta wychodzą zgrabne kostki które bardzo ładnie prezentują na stole.
Szybki przekładaniec biszkoptowy
Składniki
blacha o wymiarach 24x24 cm
Ciasto
8 jajek
1 1/2 szklanki
cukru pudru
1 szklanka mąki
pszennej
1/2 szklanki mąki
ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki
suchego maku
2 łyżki kisielu
wiśniowego
Krem
600 ml śmietany kremówki (36%)
2 opakowania
zielonej galaretki
2 łyżeczki żelatyny
2 szklanki wody
Wykonanie:
Ciasto
Białka ubić z cukrem,
dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, wlać olej, wymieszać. Ciasto podzielić
na trzy części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z kakao, trzecią z
kisielem. Blaszki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto z różnymi dodatkami wlać do osobnych blaszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok 25 minut.
Krem:
Galaretki i żelatynę rozpuścić razem w dwóch szklankach wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie jeszcze tężeć i będzie już chłodna ubić śmietanę. Do ubitej śmietany dodać chłodną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Na ciasto makowe wyłożyć 1/2 kremu, przykryć biszkoptem z kiślem. Pozostały krem wyłożyć na biszkopt, przykryć ciastem kakaowym. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki do stężenia masy.
Smacznego :D
Przekładane ciasta które upiekłam wcześniej: