Tort z okazji ukończenia roczku przez małą Aleksandrę. Z tej okazji Oli życzę dużo uśmiechu :D
niedziela, 28 października 2012
sobota, 27 października 2012
Kolorowe pieguski
Na jesienną aurę za oknem najlepszym lekarstwem jest kolorowe ciasteczko i ciepła herbata. Barwne niebieskie ciasteczko zawiera w sobie dodatek suszonego ananasa, czerwone jest z białą czekoladą a ciasteczko brązowe jest z kakao i migdałami :D
Kolorowe pieguski
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki białej czekolady
50 g migdałów
50 g suszonych ananasów
kakao, barwniki spożywcze
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę kakao oraz posiekane migdały, dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok 4-5 cm i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Do drugiej części dodać barwnik (ja barwnik spożywczy rozpuściła w niecałych 10 ml gorącej wody i dodałam do ciasta), dokładnie rozprowadzić barwnik a następnie dodać pokrojoną czekoladę. Uformować wałek i włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej części również dodajemy barwnik oraz suszone ananasy, wkładamy do lodówki.
W czasie gdy cisto się mrozi migdały, czekoladę oraz ananasy siekamy na drobne kawałki.
Po upływie czasu przeznaczonego na zastygnięcie ciasta, kroimy krążki o grubości ok 1 cm, układamy na blasze do pieczenia pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek. Pieczemy w piekarniku na termoobiegu ok 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dinopociąg - Tort z dinozaurami
Dinopociąg, ulubiona bajka 3 letniej Sary która w dniu dzisiejszym obchodzi urodziny. Specjalnie dla Jubilatki na imprezie pojawili się Bratek - pomarańczowy Tyranozaur i jego zielona przyjaciółka - Pteranodon.
czwartek, 18 października 2012
Sernik królewski
Sernik, ulubione ciasto mojego męża, bardzo lubiane przez moją córkę pod warunkiem, że jest bez rodzynek, a i ja bardzo lubię sernik. Więc gdy ser grzecznie czekał na swą życiową szansę, nic innego mi nie zostało jak zakasać rękawy i brać się do roboty. Sernik wilgotny, ciasto kakaowe, efekt po prostu pycha.
Piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm i okazało się, że tortownica jest za mała. Polecam tortownicę o średnicy przynajmniej 28 cm a nawet i 30. Mi zależało na tym aby ciasta było mało, ale jeżeli ktoś woli go więcej proponuję podwoić składniki na ciasto.
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 zółtka
3 łyżeczki kakao
Masa serowa:
1 szklanka cukru
2 duże łyżki miękkiego masła
5 żółtek
7 białek
1 budyń śmietankowy
Wykonanie:
Składniki
na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Z każdą część uformować w podłużne wałki ok 10 cm i włożyć do zamrażalnika na ok 30-50 min.
Gdy ciasto się mrozi utrzeć żółtka z cukrem oraz masło na puszystą masę. Do masy z żółtek dodawać stopniowo mielony ser oraz budyń, delikatnie wymieszać. Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać
bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.
Gdy ciasto się zmrozi, zetrzeć jedną część na tarce na grubych oczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok 10 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika i wylać na nie delikatnie masę serową. Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (140 stopni) i piec 100 minut (1 h 40 min). Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić w piekarniku do czasu ostudzenia się piekarnika.
niedziela, 14 października 2012
środa, 3 października 2012
Szarlotka z ciastem kakaowym i biszkoptami
Kolejna nieco inna odsłona szarlotki. Ciasto kakaowe przełożone musem jabłkowym z nutą cytrynową.
Szarlotka z ciastem kakaowym i biszkoptami
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi (ew. 2
cukry wanilowe)
20 dag masła
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 paczki biszkoptów
Masa jabłkowa
1 ½ kg jabłek
sok z cytryny
½ szkl. cukru pudru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
Dodatkowo:
Cukier puder, tłuszcz i bułka do formy, jabłko
Wykonanie
Umyte jabłka obrać oraz usunąć z nich gniazda
nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka (w przypadku gdy są bardzo soczyste wpierw delikatnie
odcisnąć sok), skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier i kisiel, wymieszać.
Białka utrzeć z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem
pudrem, cukrem z wanilią na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka. Delikatnie
mieszając dodać do masła ubite białka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną przesiać z
kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypać do masy jajecznej. Formę do
ciasta wysmarować margaryną i przyprószyć bułką tartą. Na tak przygotowaną
formę wylać połowę ciasta, wygładzić, ułożyć połowę biszkoptów i wyłożyć równo na nie jabłka. Na jabłkach ułożyć drugą
warstwę biszkoptów, zalać drugą połową ciasta. Formę wstawić o piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. W
celu dekoracji ciasta można ułożyć na nim plasterki jabłka lub obsypać kakao
tworząc wzory.
Subskrybuj:
Posty (Atom)