Tort na słoneczny upalny dzień. Lekka truskawkowo-śmiatanowa pianka z bąbelkami wina musującego na cieście waniliowym ;)
Szampański
tort truskawkowy:
Składnik na tortownicę o średnicy 18 cmi:
Ciasto:
50 g masła,
35 g cukru,
1/2 łyżka cukru waniliowego,
1 jajka,
50 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
3 czubate łyżeczki żelatyny,
90 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%
50 g masła,
35 g cukru,
1/2 łyżka cukru waniliowego,
1 jajka,
50 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
3 czubate łyżeczki żelatyny,
90 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%
400 g
truskawek
Masa śmietanowa:
60 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
2 czubate łyżeczki żelatyny,
400 ml schłodzonej śmietanki kremowej
Truskawki do dekoracji
Masa śmietanowa:
60 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
2 czubate łyżeczki żelatyny,
400 ml schłodzonej śmietanki kremowej
Truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej puszystej masy. Dodawać jajko cały czas ucierając. Na końcu wsypać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut). Ciasto ostawić do ostygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej puszystej masy. Dodawać jajko cały czas ucierając. Na końcu wsypać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut). Ciasto ostawić do ostygnięcia.
Masa
truskawkowa:
300 g
truskawek zmiksować, żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Do musu
truskawkowego dodać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,
delikatnie połączyć z musem truskawkowym oraz winem musującym.
Masa
śmietanowa:
Rozpuścić
żelatynę w 50 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem
pudrem, delikatnie wymieszać z szampanem oraz żelatyną.
Ostudzone ciasto
ułożyć na tortownicy i spiąć obręczą, nasączyć szampanem. Na ciście ułożyć
plasterki truskawek, wylać na nie masę truskawkową. Masę biała (śmietanową) wylać na masę
truskawkową. Ciasto odstawić do stężenia na minimum 3 godziny (moje stało cała
noc w lodówce). Po stężeniu masy śmietanowej, ciasto można udekorować pokrojonymi truskawkami.
Szampański tort truskawkowy bierze udział w akcji Desery z Kremówką