piątek, 21 czerwca 2013

Szampański tort truskawkowy


Tort na słoneczny upalny dzień. Lekka truskawkowo-śmiatanowa pianka z bąbelkami wina musującego na cieście waniliowym ;)



Szampański tort truskawkowy:
Składnik na tortownicę o średnicy 18 cmi:
Ciasto:
50 g masła,
35 g cukru,
1/2 łyżka cukru waniliowego,
1 jajka,
50 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
3 czubate łyżeczki żelatyny,
90 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%
400 g truskawek

Masa śmietanowa:
60 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
2 czubate łyżeczki żelatyny,
400 ml schłodzonej śmietanki kremowej

Truskawki do dekoracji

Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej puszystej masy. Dodawać jajko cały czas ucierając. Na końcu wsypać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut). Ciasto ostawić do ostygnięcia.

Masa truskawkowa:
300 g truskawek zmiksować, żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Do musu truskawkowego dodać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, delikatnie połączyć z musem truskawkowym oraz winem musującym.

Masa śmietanowa:
Rozpuścić żelatynę w 50 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z szampanem oraz żelatyną.

Ostudzone ciasto ułożyć na tortownicy i spiąć obręczą, nasączyć szampanem. Na ciście ułożyć plasterki truskawek, wylać na nie masę truskawkową.  Masę biała (śmietanową) wylać na masę truskawkową. Ciasto odstawić do stężenia na minimum 3 godziny (moje stało cała noc w lodówce). Po stężeniu masy śmietanowej,  ciasto można udekorować pokrojonymi truskawkami.



Szampański tort truskawkowy bierze udział w akcji Desery z Kremówką

środa, 19 czerwca 2013

Truskawkowa fantazja na dziko... rawrrrr...!


Wielbione przez miliony, kąpane w czerwcowym słońcu, czerwone, jędrne, słodko-kwaśne.... oto i one ... TRUSKAWKI!!!!
Moja propozycja na lekki obiad lub podwieczorek to połączenie dzikiego ryżu kąpanego w mleku z truskawkowym sosem. 


Truskawkowa fantazja na dziko:
Składniki na 2 porcje:
100 g ryży białego zmieszanego z dzikim ryżem
250 ml mleka
400 g truskawek
3 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą,  wsypać do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po 10 minutach zdjąć z ognia, posłodzić płaską łyżeczką cukru i odstawić na bok na kolejne 10 minut (mleko przez okres gotowania oraz ostawienia powinien wchłonąć ryż). Truskawki umyć, odłożyć parę do dekoracji. Pozostałe truskawki odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem z 2 łyżeczkami cukru. 
Na talerz wyłożyć ryż, polać dookoła ryżu sosem truskawkowy. Pozostawionymi truskawkami udekorować talerz.
Smacznego :D

 

Przepis dołączam do akcji słodki podwieczorek na tarasie