Wersja muffinek dla prawdziwych łasuchów, którzy nie obawiają dużej ilości cukru w cukrze ;)
Bardzo słodki krem mleczny w połączeniu z czekoladowym muffinem wart jest grzechu i śmiało można chociaż po jednego sięgnąć.
Muffiny z kremem mlecznym 24 szt
Składniki:
Muffiny:
4 szkl. mąki (525 g)
200 g masła
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g)
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)
Krem mleczny:
1/2 szkl. mleka
1/3 szkl. cukru
320 g masła
2 szkl. mleka w proszku
Dodatkowo: posypka kolorowa
Wykonanie
Muffiny:
Wsypać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mleko z cukrem oraz masłem podgrzać do czasu rozpuszczenia się składników. Przestygnięte mleko wlać do mąki, dodać jajka i wymieszać. Powstała masę rozlać do papilotek. Muffinki piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krem mleczny:
Mleko zagotować z cukrem, mieszać do czasu rozpuszczenia się cukru. odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masło dodawać stopniowo chłodne mleko i dokładnie utrzeć do czasu połączenia się składników. Do powstałej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, utrzeć do otrzymania jednolitej konsystencji.
Masę wyłożyć na wystudzone muffiny, udekorować. Muffiny odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W przypadku gdyby muffiny przechowywane w lodówce były więcej godzin, przed ich podaniem należy je wyjąc około godzinę wcześniej z lodówki (zimne masło może spowodować stwardnięcie masy).