Kluski ziemniaczane mojego męża :D Sam się przyznał, że to z lenistwa, ponieważ kulki mu się rozpadały jak je próbował lepić :D Wyszły takie urocze, że musiałam je tutaj wstawić.
Kluski ziemniaczane :
Składniki:
ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól, pieprz, koperek
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, uklepać równo, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczana. Całość ziemniaków dokładnie połączyć z mąką ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać kształty (wcześniej podsypać mąką ziemniaczaną blat). Kluski wrzucić na gotującą się wodą, gotować ok 3 - 5 minut. Smacznego.
no brawo dla tego Pana Jareczka he he...a dla mnie co zrobicie jak przyjade?
OdpowiedzUsuńW zależności dla kogo? Jak się anonim podpisze to pomyślimy nad menu ;)
Usuńno jak przyjadę to chcę na kolacje sałatkę ''zielonkę'' ;)
OdpowiedzUsuńajajko
UsuńFaktycznie zaczęłam szukać w książkach kucharskich i ta wersja klusek nazywa się kluskami ziemniaczanymi ("Nowa Kuchnia Śląska" Wydawnictwo Instytutu Śląskiego w Opolu, Opole 1986r). Przepraszam za pomyłkę ale bliżej mi jest znana kuchnia Podlasia i Lubelszczyzny.
OdpowiedzUsuńPS. Dla mnie kluski ziemniaczanez gotowanych ziemniaków, mąki i jajka to zawsze były "kopytka" :)
Usuń