środa, 30 stycznia 2013

Tort jogurtowo-owocowy pod pierzynką czekoladową


Tort z masą jogurtowa z owocami letnimi, truskawkami, czarnymi porzeczkami i wiśniami przykryty bitą śmietana czekolada oraz wiórkami czekoladowymi. Trochę lata w środku zimy :D


Tort jogurtowo-owocowy pod pierzynką czekoladową
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru

Masa jogurtowo-owocowa:
1/2 kg mrożonych lub świeżych owoców (truskawki, czarne porzeczki, wiśnie)
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany 36 %
1/3 szkl. cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa
400 ml śmietany 36 %
1/2 czekolady mlecznej
1/2 czekolady gorzkiej
4 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodajć do białek i mieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczana miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
 
Masa jogurtowo-owocowa:
Śmietanę ubić, owoce zmiksować, żelatynę rozpuś w 1/2 szklanki gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier puder i miksować ok, 2 minuty, po czym dodać zmiksowane owoce, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. 

Masa czekoladowa:
300 ml śmietany ubić z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pozostałą część śmietany. Czekoladę połączyć z ubitą śmietaną bardzo delikatnie mieszając. 

Tort:
Biszkopt przekroić na dwa krążki. Włożyć jeden krążek do tortownicy w której piekliśmy biszkopt, wylać na niego masę owocowo-jogurtową. Masę przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć, ostawić do lodówki na 2-3 godziny by masa zgęstniała. Gdy masa zgęstnieje wyjąć ciasto z tortownicy, obłożyć masą czekoladową i udekorować wiórkami czekolady.


1 komentarz:

  1. kiedyś jadłam takie ciasto muszę je zrobić jest pyszne a szczególnie masa

    OdpowiedzUsuń