czwartek, 10 stycznia 2013

Keks


Po świętach ślad już zaginął, zapach pieczonych ciast się ulotnił, a choinka zgubiła już większość igieł.  Ja nadrabiam zaległości i podaję przepis na keks doskonały, pełen słodyczy bakalii i aromatu prawdziwego rumu. 
Przepis zaczerpnięty z Małej Cukierenki:


Keks
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka
250g masła
200g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 cukier z prawdziwą wanilia (Kotlin)
1/4 szklanki mleka
50ml rumu Bacardi
400 g bakali (orzechów laskowych, włoskich, suszonych: ananasów, moreli, papai, skórki z pomarańczy)

Dodatkowo:
lukier
bakalie do dekoracji

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier z wanilią i sól. Masło utrzeć z cukrem pudrem na kremową masę, po czym dodawać pojedynczo żółtka.  Do powstałej masy dodać 1/3 mąki, mleko, połączyć składniki. Wlać rum, wsypać resztę mąki, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pokrojone bakalie wymieszać z łyżka mąki. Do ciasta dodać białka, bakalie, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja piekłam w keksówce 35x12 cm). Piec ciasto w temperaturze 170 stopni, przez 70 minut. 
Ostygnięte ciasto polać lukrem i udekorować bakaliami. 

 
 

1 komentarz: