Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
200 g masła
2 ½ szkl mąki
½
szkl cukru
3 jajka
4 łyżki kakao
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu o smaku waniliowym
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok i starta skórka z cytryny
Pianka śmietankowa
400 ml śmietany 18 %
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać masło, cukier, jajka, kakao, sól. Z połączonych składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier oraz sok z cytryny, miksować ok 5 minut. Do mielonego twarogu dodać mąki ziemniaczanej, żółtka, skórkę z cytryny,miksować do uzyskania gładkiej masy. Do powstałej masy dodać ubite jajka, delikatnie wymieszać. Masę serową przelać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 80 minut. Po 80 minutach, piekarnik wyłączy, uchylić drzwiczki od piekarnika i pozostawić ciasto w chłodzącym się piekarniku na ok 1 godzinę.
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Do śmietany dodawać po łyżce rozpuszczonej żelatyny, miksować. Powstałą "pianko- masę" wylać na ostudzony sernik, odstawić w chłodne miejsce do czasu zastygnięcia pianki.
No i cieknie mi ślinka. Doskonale wygląda Twój serniczek
OdpowiedzUsuń