Kakao z wanilią połączone w jednej muffince każdemu łakomczuchowi sprawi przyjemność.
Muffinki zebra
24 szt
Składniki:
4 szkl.
mąki (525 g)
200 g
masła
2 szkl.
mleka (420 ml)
1 szkl.
cukru białego (200g)
1/2 szkl.
cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka
(159 g)
1 łyżka
kakao (18 g)
1 łyżka
cukru wanilinowego lub prawdziwej wanilii szczypta
4 łyżeczki
proszku do pieczenia (26 g)
Wykonanie:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Mleko podgrzać z cukrem i masłem,
do czasu rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia i schłodzić. Przestygnięte
mleko wlać do mąki, dodać jajka, całość zmiksować. Masę podzielić na dwie części, do pierwszej
dodać wanilię lub cukier waniliowy, masę wymieszać. Do drugiej dodać kakao,
masę wymieszać. Dużą łyżką naprzemiennie nakładać masę do papilotek, łyżka, masy
waniliowej, łyżka masy kakaowej itd. Muffinki
piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Muffinki w innych wariacjach: