piątek, 31 lipca 2015

Babeczki z kremem z białej czekolady



Babeczki idealnie nadają się na piknik, bez problemu można wziąć je w rękę i zjeść, nie potrzebują sztuców. Czekoladowe muffineki z kremem z białą czekoladą sprawią nam jeszcze większą przyjemność gdy będziemy się nimi dzielić z bliskimi w otoczeniu przyrody :)


Muffinki czekoladowe 24 szt
Składniki:
4 szkl.  mąki (525 g)
200 g masła 
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1/2 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g) 
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)

Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sito. Mleko pogrzać z cukrem oraz masłem do czasu aż składniki się rozpuszczą, ostawić do przestygnięcia.  Przestygnięte mleko wlać do mąki, dodać jajka, całość wymieszać. Ciasto rozlać do foremek wyłozonych papilotkami, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe muf inki odstawić do ostygnięcia

Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać. Gotową masę ostawić do lodówki na około godzinę czasu aby się schłodziła i nabrała sztywniejszej konsystencji.

Dekorowanie muffinek:
Ściąć wierzch babeczek. Krem z białej czekolady przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wcześniej przygotowane muffinki.

Smacznego :)


Przepis dodaję do akcji Piknik oraz Uczta Pod Gołym Niebem :D

Piknik Uczta pod gołym niebem  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz