Tort dla zakochanych, Sylwii i Pawła :D
Prosty w wykonaniu, wystarczy upiec biszkopt, ubić śmietanę, dodać czekoladę i złożyć tort w jedną całość;)
Tort kremem śmietanowo - czekoladowym i truskawkami
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady
Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)
1/2 kg truskawek
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.
Dekoracja czekoladowa
2 tabliczki mlecznej czekolady
Dekoracja czekoladowa
2 tabliczki mlecznej czekolady
Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 4 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopcie ułożyć truskawki, przykryć ¼ kremu śmietanowo-czekoladowego. Na całość położyć drugi blat biszkoptowy, oraz następne warstwy truskawek, kremu oraz biszkoptów. Po położeniu czwartego biszkoptu i jego nasączeniu, ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, do czasu aż krem się schłodzi i stanie sztywniejszy.
Czekoladę przeznaczoną do dekoracji tortu rozpuścić w kąpieli wodnej, cienką warstwą rozsmarować na papierze do pieczenia. Czy czekolada zacznie zastygać podzielić ją na prostokąty, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch oraz boki schłodzonego tortu posmarować kremem śmietanowym, udekorować bitą śmietana, truskawkami oraz prostokątami czekolady.
Czekoladę przeznaczoną do dekoracji tortu rozpuścić w kąpieli wodnej, cienką warstwą rozsmarować na papierze do pieczenia. Czy czekolada zacznie zastygać podzielić ją na prostokąty, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch oraz boki schłodzonego tortu posmarować kremem śmietanowym, udekorować bitą śmietana, truskawkami oraz prostokątami czekolady.
W takim torcie można się zakochać :)
OdpowiedzUsuńA jak smakował 😋
OdpowiedzUsuń