Ciasto czekoladowe z sosem wiśniowym które można piec cały rok :) W sezonie zimowym można wykorzystać wiśnie z słoika lub mrożone a sos będzie równie dobry :D
Murzynek z sosem wiśniowym:
Składniki:
Murzynek:
2 ½ szkl. maki
1 ½ szkl cukru
25 dag margaryny
½ szkl. mleka
4 jajka
3 czubate łyżki kakao
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos wiśniowy:
500 g wiśni
Cukier
Rum
Wykonanie:
Murzynek:
Margarynę, cukier, kakao i mleko
podgrzać do czasu rozpuszczenia się składników, całość odstawić do
wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do
pieczenia, całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie
wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto przelać na blachę do pieczenia wyłożoną
papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec
ok. 40 minut.
Sos wiśniowy:
Wiśnie wydrylować, zmiksować
blenderem. Do wiśni dodać 4 łyżeczki cukru, rum, całość ponownie zmiksować,
spróbować sosu. Jeżeli sos okaże się za mało słodki należy dosypać cukru i
ponownie zmiksować, podobnie postąpić z rumem jeżeli jest go za mało.
Podanie ciasta:
Zimne ciasto obsypać cukrem
pudrem, pokroić w kostkę. Na talerzyk wylać kilka łyżeczek sosu wiśniowego,
ułożyć na nim kostkę ciasta, udekorować wisienką.
Apetyczne ciacho :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIzzy