czwartek, 30 lipca 2015

Murzynek z sosem wiśniowym


Ciasto czekoladowe z sosem wiśniowym które można piec cały rok :) W sezonie zimowym można wykorzystać wiśnie z słoika lub mrożone a sos będzie równie dobry :D


Murzynek z sosem wiśniowym:
Składniki:
Murzynek:
2 ½ szkl. maki
1 ½ szkl cukru
25 dag margaryny
½ szkl. mleka
4 jajka
3 czubate łyżki kakao
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos wiśniowy:
500 g wiśni
Cukier
Rum

Wykonanie:
Murzynek:
Margarynę, cukier, kakao i mleko podgrzać do czasu rozpuszczenia się składników, całość odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut.

Sos wiśniowy:
Wiśnie wydrylować, zmiksować blenderem. Do wiśni dodać 4 łyżeczki cukru, rum, całość ponownie zmiksować, spróbować sosu. Jeżeli sos okaże się za mało słodki należy dosypać cukru i ponownie zmiksować, podobnie postąpić z rumem jeżeli jest go za mało.

Podanie ciasta:
Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem, pokroić w kostkę. Na talerzyk wylać kilka łyżeczek sosu wiśniowego, ułożyć na nim kostkę ciasta, udekorować wisienką.

Smacznego :D

Przepis na murzynka z sosem wiśniowym dodaję do akcji Letnie Owoce :)

Letnie owoce

1 komentarz: