Na początek wiosny proponuję dwa pyszne ciasta Shrek i Fionę. Ciasta są kolorowe, radosne, bardzo smaczne. Ułożone dwa ciasta na jednym talerzu prezentują się pięknie. Może w tym roku kolorami przewodnimi powinno być połączenia radosnego różu z żywym kolorem zielonym?
Shrek
Składniki (forma 24×24 cm):
Biszkopt:
4 jajka
50 g maki
pszennej
70 g cukru
20 g mąki
ziemniaczanej
pół łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
waniliowego
szczypta soli
Masa zielona:
900 ml zielonego
soku np.: Kubyś z kiwi
3 budynie
waniliowe (bez cukru)
Masa biała:
400 ml śmietanki
36%
2 zielone
galaretki (np. .kiwi)
16 ciastek
delicji szampańskich
Dodatkowo
1 galaretka (np.
kiwi)
Przygotowane:
Biszkopt:
Biała ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać cukier waniliowy. Żółtka połączyć z białkami delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Masę przelej do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Ciasto piec przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudzić.
Biszkopt:
Biała ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać cukier waniliowy. Żółtka połączyć z białkami delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Masę przelej do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Ciasto piec przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudzić.
Masa zielona:
Budynie waniliowe
(3 szt.) rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotować (650 ml). Do
gotującego się soku wlać sok z rozpuszczonymi budyniami, całość dokładnie
zmiksować podczas wlewania budyniu. Gorący budyń wylać na zimny biszkopt.
Masę wyrównać, ułożyć na niej delicje i odstawić do ostygnięcia.
Masa biała:
Galaretki (2 szt.)
rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na puszystą masę. Gdy galaretka będzie
już schłodzona dodać ją do ubitej śmietany. Całość dokładnie zmiksować. Masę śmietanową
przełożyć na zimny zielony budyń i wyrównać lub zrobić fantazyjne wzorki, odstawić
do lodówki.
Galaretka:
Galaretkę
rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić galaretkę i wylać na stężała masę
śmietanową. Ciasto wstawić do lodówki do czasu aż galaretka stężeje.
Smacznego J
Przepis dodaję do akcji
Wielkanocne Wypieki oraz Wielkanocne Smaki - edycja V :)
Wielkanocne Wypieki oraz Wielkanocne Smaki - edycja V :)