Sernik piernikowy przygotowałam czerpiąc inspirację z pomysłu Krysi na sernik (klik) która dzieli się przepisami na swoje specjały na blogu Kuchnia u Krysi (klik)
Sernik jest połączeniem tego co najsmaczniejsze w naszej tradycji kulinarnej, jest smak piernika, powideł śliwkowych, pyszne kakao i puszysty sernik.
Sernik piernikowy:
Składniki na tortownicę 26 cm
Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki
krupczatki
200 g masła
(zimne, z lodówki)
100 g cukru
pudru
2 żółtka
2 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika
Masa serowa:
1 kg mielonego tłustego twarogu
(przynajmniej 2 krotnie mielonego)
2 szklanki cukru
10 jajek
300 ml śmietany kremówki 36 %
100 ml rumu
250 g masła
3 czubate łyżki mąki ziemniaczane
Glazura
czekoladowo-piernikowa:
200 g cukru
70 g kakao
1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika (klik)
130 mg śmietanki
(30%)
125 g wody
1 pełna łyżeczka
żelatyny
Dodatkowo:
Powidła śliwkowe
Śliwki suszone
Wykonanie
Ciasto kruche:
Mąkę z cukrem
pudrem i przyprawą do piernika przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło,
składniki szybko zagnieść w jednolite ciasto. Pod koniec ugniatania dodać żółtka.
Ciasto odstawić do schłodzenia w lodówce na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do
180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone
ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze, wstawić do rozegranego piekarnika . Ciasto
piec ok 15 minut, po upieczeniu ostudzić.
Masa serowa
Żółtka oddzielić
od białek. Do żółtek dodać cukier, 200 g masła, utrzeć na puszystą masę. Do
żółtek dodawać stopniowy zmielony twaróg cały czas mieszać. Białka ubić na
sztywno, dodać do masy serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy
serowej, następnie dodać rum i mąkę
ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać
jednolita, aksamitna masa. Śliwki pokroić w paski, dodać do masy serowej
delikatnie mieszając.
Na ostudzony
spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe, na całość wylać masę serową. Ciasto
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok godziny do czasy aż
wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod
delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone). Po
upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie w nim drzwiczki, pozostawiając
sernik w środku jeszcze przez co najmniej 3 godziny.
Po wyjęciu
sernika z piekarnika odstawiamy go do wystygnięcia.
Glazura
czekoladowo-piernikowa:
Do rondelka wlać
wodę, śmietanę, wyspać cukier, kakao, przyprawę do pierników. Składniki podgrzewać
na małym ogniu do czasu aż całość składników połączy się. Do gorącej (ale nie
wrzącej) masy dodać żelatynę, mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Masę
ostudzić, gdy zrobi się chłodniejsza i półpłynna należy polać nią sernik, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto dodatkowo można ozdobić
kandyzowaną skórką pomarańczową.