Prawdziwa, aromatyczna przyprawa do piernika. Bez zbędnego kakao oraz cukru. W czasie przygotowania przyprawy cały dom pachnie świętami, aromat przenika do każdego pomieszczenia mówiąc święta, święta się zbliżają ;)
Po rozsypaniu przyprawy na podłodze (u mnie ok 1/4 przyprawy, grrrryyy...) i jej odkurzeniu, w domu jeszcze długo będzie unosił się zapach cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, pieprzu itd., zmieszanych w aromat pierników.
Przepis pochodzi z bloga ArtKulinaria.
Aromatyczna przyprawa korzenna do piernika
Składniki:
40 g kory cynamonu
2 płaskie łyżki mielonego
imbiru
1 ziarno gałki
muszkatołowej (ok. 10 g)
15 ziaren ziela
angielskiego
2 łyżki goździków
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka pieprzu
kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)
1-2 gwiazdy anyżu
Wykonanie:
Korę cynamonu, anyż, ziele angielskie rozbić lekko tłuczkiem. Wszystkie składniki ucierać w moździerzu lub zmielić. Gałkę muszkatołową
zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Mieszankę przesiać przez sito.
Przygotowaną przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala
od światła.
Piernik dołączam do akcji Wigilijny Piernik 2013 oraz Z cynamonem 2013.
domowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńW sklepach tylko jednej firmy jest bez dodatków czyli kakao, cukru czy mąki. A tak a propos, świetnie sprawdza się również dodatek kilku ziaren jałowca. Nie tyle do pierniczków, co do piernika.
OdpowiedzUsuńhmn... czyli powinnam rozsypac troche na podloge?;p
OdpowiedzUsuńMożna, do tej pory przy odkurzaniu pachnie cynamonem i spółką ;-)
UsuńMuszę się w końcu zaopatrzyć w moździerz i przystąpić do produkcji domowej przyprawy :D
OdpowiedzUsuń