środa, 18 grudnia 2013

Tort czekoladowo wiśniowy z ciasta półkruchego


 
Tort inny niż zazwyczaj przygotowuję. Na życzenie męża smak czekoladowo wiśniowy, ale zamiast tradycyjnego biszkoptu upiekłam ciasto półkruche. Tort najlepiej smakował 2 dni po przygotowaniu, wiec zalecam przygotowanie tortu co najmniej 24 h przed podaniem a najlepiej 48 h.
Ja swój tort zdobiłam masą cukrową, wiec podane poniżej składniki na masę czekoladową starczą tylko na przełożenie blatów torta.


Tort czekoladowo wiśniowy z ciasta półkruchego
Składniki:
Ciasto :
1 kg mąki
250 g masła
2 jajka + 2 żółtka
1 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka sody

Masa czekoladowa: 
1200 ml śmietany 36% 
4 czekolada mleczne

Masa wiśniowa:
500 g wiśni mrożonych lub z kompotu
250 ml wody
1 słoik dżemu wiśniowego
5 łyżeczek żelatyny
50 ml rumu

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito z sodą, dodać masło, jajka, żółtka, kakao i śmietanę utrzeć – zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 10 - 11 równych części, każdą z nich cienko rozwałkować i piec osobno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor. 

Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić na sztywno mikserem. 2 łyżki ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną czekoladą, po czym wlać do pozostałej ubitej czekolady i delikatnie wymieszać. Gotową masę odstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny. 

Masa wiśniowa:
Do gotującej się wody wsypać wiśnie, gotować ok 5 minut, zdjąć z odnia. W kompocie wiśniowym rozpuścić żelatynę, schłodzić. Do chodnej ale nie zastygniętej całkowicie masy wiśniowej dodać dżem oraz rum, składniki połączyć, odstawić do zastygnięcia.

Tort:
Upieczone blaty ciasta przekładać masą czekoladową oraz wiśniową. Ja zużyłam 9 blatów ciasta, dałam 6 warstw masy czekoladowej i 2 warstwy masy wiśniowej, (2 blaty zjadłam z córką na sucho ;) 

Masa cukrowa:
Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,

Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać żelatynę, glukozę i mieszać do czasu aż żelatyna z glukozą się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu dodać Plantę. Przygotowaną masę można wstawić na mały ogień, niedopuszczając do wrzenia.  Gdy Planta się rozpuści przelać masę do przesianego cukru pudru i zagnieść masę. Masa powinna być w konsystencji rozgrzanej plasteliny. 
Masę należy nakładać na tort posmarowany masą maślaną. 
Więcej na temat w tutaj.

4 komentarze:

  1. Jak tak małe częśli masy cukrowej skleiłaś ?

    OdpowiedzUsuń
  2. spk,a zwłaszcza góra...

    seba zaj efajny

    OdpowiedzUsuń