Tort inny niż zazwyczaj przygotowuję.
Na życzenie męża smak czekoladowo wiśniowy, ale zamiast tradycyjnego biszkoptu upiekłam
ciasto półkruche. Tort najlepiej smakował 2 dni po przygotowaniu, wiec zalecam
przygotowanie tortu co najmniej 24 h przed podaniem a najlepiej 48 h.
Ja swój tort zdobiłam masą cukrową,
wiec podane poniżej składniki na masę czekoladową starczą tylko na przełożenie
blatów torta.
Składniki:
Ciasto :
1 kg mąki
250 g masła
2 jajka + 2 żółtka
1 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka sody
Masa czekoladowa:
1200 ml śmietany 36%
4 czekolada mleczne
Masa wiśniowa:
500 g wiśni mrożonych lub z kompotu
250 ml wody
1 słoik dżemu wiśniowego
5 łyżeczek żelatyny
50 ml rumu
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać przez
sito z sodą, dodać masło, jajka, żółtka, kakao i śmietanę utrzeć – zagnieść
ciasto. Ciasto podzielić na 10 - 11 równych części, każdą z nich cienko
rozwałkować i piec osobno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w
temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.
Masa
czekoladowa:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić na sztywno mikserem. 2 łyżki
ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną czekoladą, po czym wlać do pozostałej
ubitej czekolady i delikatnie wymieszać. Gotową masę odstawić do schłodzenia na
minimum 2 godziny.
Masa wiśniowa:
Do gotującej się
wody wsypać wiśnie, gotować ok 5 minut, zdjąć z odnia. W kompocie wiśniowym
rozpuścić żelatynę, schłodzić. Do chodnej ale nie zastygniętej całkowicie masy wiśniowej dodać dżem oraz rum, składniki połączyć,
odstawić do zastygnięcia.
Tort:
Upieczone blaty
ciasta przekładać masą czekoladową oraz wiśniową. Ja zużyłam 9 blatów ciasta,
dałam 6 warstw masy czekoladowej i 2 warstwy masy wiśniowej, (2 blaty zjadłam z
córką na sucho ;)
Masa cukrowa:
Składniki:
Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać żelatynę,
glukozę i mieszać do czasu aż żelatyna z glukozą się rozpuszczą. Po
rozpuszczeniu dodać Plantę. Przygotowaną masę można wstawić na mały ogień,
niedopuszczając do wrzenia. Gdy Planta
się rozpuści przelać masę do przesianego cukru pudru i zagnieść masę. Masa
powinna być w konsystencji rozgrzanej plasteliny.
Masę należy nakładać na tort posmarowany masą maślaną.
Więcej na temat w tutaj.
Jak tak małe częśli masy cukrowej skleiłaś ?
OdpowiedzUsuńGorącym karmelem.
UsuńOMG, ile warstw! :D
OdpowiedzUsuńspk,a zwłaszcza góra...
OdpowiedzUsuńseba zaj efajny