wtorek, 31 grudnia 2013

Piernik staropolski


Prawdziwy piernik, którym dom pachnie jeszcze przed świętami, który po tygodniu smakuje jeszcze lepiej niż świeżo zrobiony. Wymaga odpowiedniego przygotowania dużo wcześniej, zajmuje miejsce w lodówce w okresie przedświątecznym ale naprawdę warto dla tego smaku.

Przygotowując piernik korzystałam z przepisu z bloga ArtKulinaria oraz książeczki Świat Kobiety Słodkości na święta tom 15. 


Piernik staropolski
Składniki:
500 g prawdziwego miodu
400 g cukru kryształu
250 g masła
1 kg mąki pszennej typ 450
3 jajka
3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli

opcjonalnie:
garść pokruszonych orzechów, 3 łyżki skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

W dniach 23-30 listopad należy przygotować ciasto do leżakowania.
Miód, cukier i masło włożyć do rondla, postawić na ogniu i rozpuścić często mieszając. Po rozpuszczeniu się składników pozostawić do schłodzenia. Mąkę z sodą przesiać przez sito, dodać ostudzoną lecz płynną masę miodową, mleko, przyprawę do piernika oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie połączyć z sobą. Masa powinna być półpłynna, w czasie leżakowania jej konsystencja się zmieni.
Po połączeniu składników ostawić ciasto w garnku przykrytym bawełnianą ściereczką w chłodne miejsce na ok 4 tygodnie (u mnie dolna półka w lodówce).

W dniach 18-20 grudnia piernik należy upiec piernik
Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować do wymiarów blach przeznaczonych do pieczenia. Ja swój piernik piekła w blachach o wymiarach 30cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 180˚C przez ok 20-30 minut.  Upieczone i ostudzone placki ułożyć jeden na drugim z pozostawionym pod spodem papierem do pieczenia a na wierzch ułożyć dużą deskę do krojenia. Piernik odstawić w chłodne miejsce do 22 grudnia.

W dniu 22 grudnia
Upieczone blaty piernika należy równo przekroić wzdłuż tak aby powstały dwa prostokąty z jednego blatu. Piernik należy posmarować równo powidłami  śliwkowymi, przykryć drugim blatem i ponownie przełożyć powidłami śliwkowymi, przykryć 3 blatem. Całość udekorować lukrem lub rozpuszczoną  czekoladą i posypać bakaliami.

Lukier:
Sok z 1 cytryny

Cukier puder
Cukier puder i sok z cytryny utrzeć łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.


Piernik staropolski dodaję do akcji; Wigilia 2013, Piernik Wigilijny 2013 oraz Z cynamonem 2013.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz