Prawdziwy piernik, którym dom pachnie jeszcze przed świętami, który po tygodniu smakuje jeszcze lepiej niż świeżo zrobiony. Wymaga odpowiedniego przygotowania dużo wcześniej, zajmuje miejsce w lodówce w okresie przedświątecznym ale naprawdę warto dla tego smaku.
Przygotowując piernik korzystałam z przepisu z bloga ArtKulinaria oraz książeczki Świat Kobiety Słodkości na święta tom 15.
Piernik staropolski
Składniki:
500 g prawdziwego miodu
400 g cukru kryształu
250 g masła
1 kg mąki pszennej typ 450
3 jajka
3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie:
garść pokruszonych orzechów, 3 łyżki skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
W
dniach 23-30 listopad należy przygotować ciasto do leżakowania.
Miód,
cukier i masło włożyć do rondla, postawić na ogniu i rozpuścić często
mieszając. Po rozpuszczeniu się składników pozostawić do schłodzenia. Mąkę z
sodą przesiać przez sito, dodać ostudzoną lecz płynną masę miodową, mleko,
przyprawę do piernika oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie połączyć z
sobą. Masa powinna być półpłynna, w czasie leżakowania jej konsystencja się
zmieni.
Po
połączeniu składników ostawić ciasto w garnku przykrytym bawełnianą ściereczką
w chłodne miejsce na ok 4 tygodnie (u mnie dolna półka w lodówce).
W
dniach 18-20 grudnia piernik należy upiec piernik
Dojrzałe
ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować do wymiarów blach przeznaczonych do
pieczenia. Ja swój piernik piekła w blachach o wymiarach 30cm x 25 cm wyłożonych
papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 180˚C przez ok 20-30
minut. Upieczone i ostudzone placki ułożyć
jeden na drugim z pozostawionym pod spodem papierem do pieczenia a na wierzch
ułożyć dużą deskę do krojenia. Piernik odstawić w chłodne miejsce do 22
grudnia.
W
dniu 22 grudnia
Upieczone
blaty piernika należy równo przekroić wzdłuż tak aby powstały dwa prostokąty z
jednego blatu. Piernik należy posmarować równo powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem i ponownie
przełożyć powidłami śliwkowymi, przykryć 3 blatem. Całość udekorować lukrem lub
rozpuszczoną czekoladą i posypać
bakaliami.
Lukier:
Sok
z 1 cytryny
Cukier
puder
Cukier puder i sok z cytryny utrzeć łyżką w miseczce, w razie potrzeby
regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.
Piernik staropolski dodaję do akcji; Wigilia 2013, Piernik Wigilijny 2013 oraz Z cynamonem 2013.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz