czwartek, 12 grudnia 2013

Ciasto drożdżowe z cynamonem

 

Ciasto idealnie wkomponowuje się w klimat przedświąteczny. Pachnie cynamonem, jest bardzo delikatne, miękkie, dobre zarówno do porannej kawy jak i szklanki mleka wieczorem.



Ciasto drożdżowe z cynamonem
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g mleka
100 g cukru
3 jajka
50 g drożdży
100 g masła
1/2 łyżeczki soli

Masa cynamonowa:
70g masła
100g cukru brązowego
15 g mielonego cynamonu (całe opakowanie)

Dodatkowo:
1 białko

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko, cukier oraz masło podgrzać w rondelku do całkowitego roztopienia się składników. Ciepłe mleko (takie aby nas nie parzyło), 150 g mąki połączyć w misce z rozkruszonymi drożdżami. Roszczyn odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, wyrabiać ciasto do czasu aż zacznie samo odklejać się od ręki. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ścierką na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na prostokąt, posmarować masą cynamonową i przekroić na 3 równe paski. Każdy pasek zawinąć w rulon, zapleść paski ciasta warkocz, po czym włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Po 30 minutach posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec ok. 45 min.

Masa cynamonowa:
Masło roztopić, wsypać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Przed położeniem masy na ciasto drożdżowe schłodzić ją do temperatury „letniej” – nie parzącej naszego ciała.

Smacznego :)

Ciasto bierze udział w akcji Z cynamonem 2013

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe, aczkolwiek z cynamonem jeszcze nie miałam okazji próbować. Muszę przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektownie wygląda i na pewno pieknie pachnie, wiem z autopsji, że pewnie cały dom wypełniał zapach pieczonego ciasta i cynamonu :) zapraszam do mnie i czekam na pani ocene http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/ayoo-cookie-monsters-pierwszy-post-z.html#.U0v0dqLt8gs pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałam :) Wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń