Ciasto idealnie wkomponowuje się w klimat przedświąteczny.
Pachnie cynamonem, jest bardzo delikatne, miękkie, dobre zarówno do porannej
kawy jak i szklanki mleka wieczorem.
Ciasto
drożdżowe z cynamonem
Składniki:
Ciasto:
500 g
mąki pszennej
200 g
mleka
100 g
cukru
3
jajka
50 g
drożdży
100 g
masła
1/2
łyżeczki soli
Masa
cynamonowa:
70g masła
100g cukru brązowego
15 g mielonego cynamonu (całe opakowanie)
Dodatkowo:
1
białko
Wykonanie:
Ciasto
drożdżowe:
Mleko,
cukier oraz masło podgrzać w rondelku do całkowitego roztopienia się
składników. Ciepłe mleko (takie aby nas nie parzyło), 150 g mąki połączyć w
misce z rozkruszonymi drożdżami. Roszczyn odstawić w ciepłe miejsce na pół
godziny. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, wyrabiać ciasto do
czasu aż zacznie samo odklejać się od ręki. Wyrobione ciasto odstawić
przykryte ścierką na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy
ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na prostokąt, posmarować masą
cynamonową i przekroić na 3 równe paski. Każdy pasek zawinąć w rulon, zapleść paski
ciasta warkocz, po czym włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Po
30 minutach posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni. Piec ok. 45 min.
Masa
cynamonowa:
Masło
roztopić, wsypać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Przed położeniem masy
na ciasto drożdżowe schłodzić ją do temperatury „letniej” – nie parzącej
naszego ciała.
Smacznego
:)
Ciasto bierze udział w akcji Z cynamonem 2013
Uwielbiam ciasto drożdżowe, aczkolwiek z cynamonem jeszcze nie miałam okazji próbować. Muszę przygotować :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda i na pewno pieknie pachnie, wiem z autopsji, że pewnie cały dom wypełniał zapach pieczonego ciasta i cynamonu :) zapraszam do mnie i czekam na pani ocene http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/ayoo-cookie-monsters-pierwszy-post-z.html#.U0v0dqLt8gs pozdrawiam NEW YORK MUFFIN
OdpowiedzUsuńSpróbowałam :) Wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuń