Jestem zafascynowana tortami zdobionymi masą cukrową. Podziwiam ciasta zdobione masą cukrową i zazdroszczę umiejętności osobom które robią kwiaty wyglądające na żywe. Tymczasem najładniej wychodzą mi kwiatki "niezapominajki" i właśnie nimi postanowiłam przyozdobić torty wykonane z okazji imienin dla siebie i koleżanki.
Biały tort jest pierwszym tortem robionym na czyjeś zamówienie a tort zielony był dla mnie.
Masa cukrowa
Składniki
Składniki
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
Wykonanie
Żelatynę zalewamy wodą i stawiamy na mały gaz. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści pilnując aby woda się nie zagotowała. Wsypujemy glukozę i dodajemy Plantę aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy powstała papkę z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder cały czas wyrabiając masę. Cukier puder dosypujemy do czasu aż masa będzie plastyczna.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajemy cukier, jeśli wyszła mam zbyt sucha dodajemy Planty.
Jeżeli chcemy dodać barwników spożywczych w celu zabarwienia masy najlepiej zrobić to na początku dokładnie rozpuszczając w wodzie. Ja używałam barwników w proszku
Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Ja wałkowałam podsypując cukrem. Rozwałkowaną masę zwijamy na wałek lub układamy na przedramieniu i przenosimy na tort. Aby masa na torcie przetrwałą nienaruszona tort smarujemy po bokach i z wierzchu masłem zmiksowanym z cukrem pudrem. Zapobiega to rozpuszczeniu się masy pod wpływem kremów czy nasączeń biszkopta.
Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Ja wałkowałam podsypując cukrem. Rozwałkowaną masę zwijamy na wałek lub układamy na przedramieniu i przenosimy na tort. Aby masa na torcie przetrwałą nienaruszona tort smarujemy po bokach i z wierzchu masłem zmiksowanym z cukrem pudrem. Zapobiega to rozpuszczeniu się masy pod wpływem kremów czy nasączeń biszkopta.
Jeżeli chcemy wykonać dekoracje z masy cukrowej, część masy nieużywanej zawijamy w woreczek foliowy aby nie wyschła.
Gratulacje! wspaniałe wyroby. Zazdroszczę samozaparcia i talentu. Teściowa
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo fajne!
OdpowiedzUsuńŚliczne !!!
OdpowiedzUsuńsuper, a zwłaszcza że to dla mojej mamy robiony był ten biały tort
OdpowiedzUsuńsebek zaj efajny
Dziękuję ;) razem z Twoją mamą współpracowałyśmy przy torcie :)
Usuń