środa, 15 lutego 2012

Babka pomarańczowa


Babka pomarańczowa, ciesząca oko i zmysł smaku ostatnio zamarzyła się mojemu mężowi. Specjalnie dla męża "zmiksowałam" kilka znalezionych przepisów na babki i wyszła mi babka z nutą pomarańczy. Babka wilgotna, naprawdę smaczna.


Babka pomarańczowa
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 szklanka cukru
3  łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki soku pomarańczowego
kandyzowana skórka z pomarańczy
szczypta soli

Przygotowanie:
Miksujemy  masło z olejem na puszystą masę, po czym dodajemy cukier i ponownie dokładnie ubijamy. Gdy masło z cukrem się połączy, dodajemy szczyptę soli oraz wbijamy po jednym jajku miksując.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy  do ciasta naprzemiennie z mlekiem i sokiem pomarańczowym. 
Mieszamy do czasu powstania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, ja do mniejszej części ok 1/4 całej masy dodałam 3 łyżki kakao, a do białej masy część skórki pomarańczowej. Ciasto białe wylewamy do foremki wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą, po czym wylewamy ciemną masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Ciasto piekło się ponad godzinę dlatego też piekłam je przykryte folia aluminiową aby góra ciasta mi się nie zwęgliła. Składniki są podane na formę do babek o średnicy przynajmniej 0 30 cm, w przypadku mniejszej formy proponuję proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników.



Kandyzowana skórka pomarańczowa

Potrzebna mam jest skórka pomarańczowa z 3 pomarańczy starta na tartce lub pokrojona w kosteczkę, pół szklanki cukru i szklanka wody. Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie, po czym wrzucamy do wody kawałki skórki pomarańczowej. Gotujemy aż połowa wody wyparuje, odcedzamy skórkę i pozostawiamy do wyschnięcia. 

Polewa czekoladowa

1/4 szklanka mleka
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżeczki masła

Czekoladę, masło rozpuszczamy w gotującym się mleku cały czas mieszając. Przestudzoną masą polewamy ciasto. 

7 komentarzy:

  1. ta polewa na wierzchu i kandyzowana skórka dodają jej uroku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne, też taką zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, zrobiła na mnie dużo wrażenie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że pomysł się podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na specjalne zamówienie męża.Zrealizowane w 100% ;)

    OdpowiedzUsuń