Babka pomarańczowa, ciesząca oko i zmysł smaku ostatnio zamarzyła się mojemu mężowi. Specjalnie dla męża "zmiksowałam" kilka znalezionych przepisów na babki i wyszła mi babka z nutą pomarańczy. Babka wilgotna, naprawdę smaczna.
Babka pomarańczowa
Składniki:
3 szklanki mąki
pszennej
100 g miękkiego
masła
2 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki soku
pomarańczowego
kandyzowana skórka
z pomarańczy
szczypta soli
Przygotowanie:
Miksujemy masło z olejem na puszystą masę, po czym dodajemy cukier i ponownie dokładnie ubijamy. Gdy masło z cukrem się połączy, dodajemy szczyptę soli oraz wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta naprzemiennie z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Mieszamy do czasu powstania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, ja do mniejszej części ok 1/4 całej masy dodałam 3 łyżki kakao, a do białej masy część skórki pomarańczowej. Ciasto białe wylewamy do foremki wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą, po czym wylewamy ciemną masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Ciasto piekło się ponad godzinę dlatego też piekłam je przykryte folia aluminiową aby góra ciasta mi się nie zwęgliła. Składniki są podane na formę do babek o średnicy przynajmniej 0 30 cm, w przypadku mniejszej formy proponuję proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników.
Miksujemy masło z olejem na puszystą masę, po czym dodajemy cukier i ponownie dokładnie ubijamy. Gdy masło z cukrem się połączy, dodajemy szczyptę soli oraz wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta naprzemiennie z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Mieszamy do czasu powstania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, ja do mniejszej części ok 1/4 całej masy dodałam 3 łyżki kakao, a do białej masy część skórki pomarańczowej. Ciasto białe wylewamy do foremki wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą, po czym wylewamy ciemną masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Ciasto piekło się ponad godzinę dlatego też piekłam je przykryte folia aluminiową aby góra ciasta mi się nie zwęgliła. Składniki są podane na formę do babek o średnicy przynajmniej 0 30 cm, w przypadku mniejszej formy proponuję proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników.
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Potrzebna mam jest skórka pomarańczowa z 3 pomarańczy starta na tartce lub pokrojona w kosteczkę, pół szklanki cukru i szklanka wody. Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie, po czym wrzucamy do wody kawałki skórki pomarańczowej. Gotujemy aż połowa wody wyparuje, odcedzamy skórkę i pozostawiamy do wyschnięcia.
Polewa czekoladowa
1/4 szklanka mleka
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżeczki masła
Czekoladę, masło rozpuszczamy w gotującym się mleku cały czas mieszając. Przestudzoną masą polewamy ciasto.
ta polewa na wierzchu i kandyzowana skórka dodają jej uroku!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, też taką zrobię. :)
OdpowiedzUsuńWow, zrobiła na mnie dużo wrażenie. ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się podoba ;D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda!
OdpowiedzUsuńNa specjalne zamówienie męża.Zrealizowane w 100% ;)
OdpowiedzUsuń