czwartek, 31 października 2013

Tort czołg


Z prezentacją tego tortu czekałam na specjalny dzień.
31.10.2013 jest dniem premiery Battlefield 4.
P.S. ja swojego męża mam już z głowy na cały miesiąc, no chyba, że internet się skończy ;)



wtorek, 29 października 2013

Bajaderki


Bajaderki w wersji pralinek, polane gorzką lub biała czekoladą, posypane kakao, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami włoskimi czy też z położoną połówka orzecha włoskiego. Środek wypełniony biszkoptem, dżemem porzeczkowym oraz kakao.
Bajaderki już gościły na moim blogu w postaci uroczych myszek.

 

Bajaderka:
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców)
1/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
4 czubate łyżeczki kakao
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Ozdoba:
czekolada gorzka, czekolada biała
wiórki kokosowe, mielone orzechy włoskie, kakao, połówki orzechów włosckich

Wykonanie:
Ciasta pokruszyć na drobne kawałeczki.  Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przestawić do ostygnięcia. Schłodzona kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami, kakao lub położyć połowę orzecha włoskiego. Gotowe bajaderki odstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. 

 

niedziela, 27 października 2013

Kocie oczka - ciasteczka


Ciasteczka pieczone przez moją córeczkę. Oliwia zagniotła ciasto, wycinała ciastka a ja tylko do piekarnika je wkładałam oraz degustowałam już upieczone ;)
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, przyjemnie kruche a zarazem wilgotne, pycha.
Przepis zaczerpnięty z strony Znajdź przepis


Kocie oczka
Składniki
50 dag mąki pszennej
250 dag masła
3 żółtek
3 łyżki śmietany 18 %
25 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego,
marmolada

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Składniki sypkie wymieszać, po czym dodać masło, żółtka i śmietanę. Ciasto zagnieść jak najszybciej, aby miało jednolitą konsystencję Ciasto rozwałkować, wykrawać koła (można serduszka, gwiazdki – w zależności od fantazji i upodobań). W co drugim kole wycinać mniejszą wykrawaczką koło.
Surowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Przestygnięte ciasteczka przełożyć grubą warstwą marmolady, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego :D

poniedziałek, 21 października 2013

Mini galaretki pomarańczowe


Mini galaretki z świeżo wyciśniętego spoku z pomarańczy to zdrowy i pyszny deser ;) Zdecydowanie polecam, galaretki są pyszne. 
Galaretki były przygotowane w foremce do czekoladek
Pomysł na galaretki został zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki.
 
  
Mini galaretki pomarańczowe
Składniki: 
350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
3 łyżeczki żelatyny, z lekkim czubem
50 g cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości pomarańczy) 

Opcjonalnie:
wiórki z gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Sok z pomarańczy zagotować z cukrem mieszając aby się cukier nie przypalił. Po rozpuszczeniu cukru zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Nalać do foremek. Ostudzić i schłodzić do stężenia.
Galaretki najlepiej smakują posypane startymi wiórkami czekolady.

 

środa, 16 października 2013

Sernik z rodzynkami


Najzwyklejszy sernik z serników, tylko ser i rodzynki. 
Ale smak nieziemski, wilgotny, puszysty serniczek - pycha ;)



Sernik z rodzynkami:
(tortownica 26 cm średnicy)
Składniki:
80 dag mielonego półtłustego twarogu (3 krotnie mielonego)
1,5 szklanki cukru
8 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
80 ml rumu
200 g masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczane
200 g rodzynek


Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut aby napęczniały. Po 10 minutach odcedzić na sicie.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do żółtek dodawać stopniowy zmielony twaróg cały czas mieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy serowej, następnie dodać rum i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać jednolita, aksamitna masa. Wcześniej przygotowane rodzynki opruszyć mąka pszenną, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok godziny do czasy aż wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone a wierzch ciasta może być blady). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki, pozostawiając sernik w środku jeszcze przez co najmniej 2 godziny. 
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawić sernik na dodatkową godzinę do przestygnięcia.
Smacznego ;)

 


poniedziałek, 14 października 2013

Tort na Dzień Nauczyciela


Każdemu uczniowi radość się udziela, 
Gdy zbliża się Dzień Nauczyciela.
Z okazji tego zaszczytnego Święta 
niech każda buzia będzie uśmiechnięta.

Tort z książek dołączam do akcji Literatura na talerzu. Inspiracją dla wypieku była literatura dla dzieci; "Kubuś Pychatek" autorstwa A.A.Milne oraz "Wiersze dla dzieci" Juliana Tuwima.

piątek, 11 października 2013

Ciasto dyniowe z dżemem jabłkowo - gruszkowo - dyniowym


Korzystając z darów jesieni, przedstawiam przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, gruszkami i ponownie dynią. Placek radosny czerwienią jabłek, słodki od gruszek i otaczający ciepłem pomarańczowej barwy dyni. Cynamon i imbir uzupełniające smak przepysznego połączenia. 
Przy kosztowaniu ciasta możemy rozkoszować się domowym ciepłem gdy na dworze duchy i strachy październikowo-listopadowych nocy:)

Przepisy zaczerpnięte z blogów : Gotuję, bo lubię oraz Uwielbiam gotować


Ciasto dyniowe
Składniki:
200 g masła
5 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
2 szkl mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
300 g obranej dyni
Dżem jabłkowo-gruszkowo-dyniowy
cukier puder
imbir

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać przez sito i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia  Dynię zetrzeć zmiksować za pomocą blendera, odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Całe jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy jajecznej ciągle ubijając dodawać partiami rozpuszczone masło i wymieszane suche składniki. Następnie dodać dynię i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 1 godziny. Testem "suchego patyczka" sprawdzić czy ciasto jest upieczone, jeżeli do patyczka przykleiło się ciasto piec jeszcze parę minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. 
Zimne ciasto przekroić na 2 placki, posmarować dżemem jabłkowo-gruszkowo-dyniowym, przykryć drugim plackiem. ciasto włożyć ponownie do tortownicy, rozsmarować na nim lukier. Gdy lukier zastygnie, można wyciąć oczy, nos oraz usta dyni.
I można zacząć świętować Halloween :D

Lukier:
Szczyptę barwnika pomarańczowego rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dodać starty imbir oraz cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania gęstej konsystencji. 


Dżem jabłkowo-gruszkowo-dyniowy
Składniki:
1 kg dyni
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 szklanka cukru
1 łyżeczki cynamonu
imbir świeży lub suszony

Wykonanie:
Owoce obierać ze skórek i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Garnek z grubym dnem zalać odrobiną wody i wsypać starte owoce i dusić przez około 45 minut, do czasu aż owoce zmiękną i się rozgotują. Następnie dodać cukier oraz cynamon, starty imbir i gotować jeszcze około 15-20 minut często mieszając aby się dżem nie przypalił.
Gotowy dżem zmiksować blenderem na gładko, przełożyć do czystych słoików i mocno zakręcić. Odstawić słoiki do przestygnięcia " do góry dnem"
Ilość cukry, cynamonu i imbiru proponuję dostosować do własnych kubków smakowych. Smacznego:)
    
 

Przepisy na Ciasto dyniowe oraz dżem jabłkowo-gruszkowo-dyniowo dołączam do akcji Gruszki 2013, Dynia 2013, Jabłko z cynamonem, HALLOWEEN

środa, 9 października 2013

Kobieco różowy torcik


Piękne połączenie kobiecego różu z bielą kwiatów oraz złotymi dodatkami. Tort kobiecy, delikatny, bardzo romantyczny.