Tort na specjalne życzenie mojej córeczki miał być czekoladowy, z kokosem oraz dużą ilością żelków. Niespodzianką były żelki w środku tortu, które po ukrojeniu pierwszego kawałka wysypały się ku uciesze mojej ukochanej nastolatki.
Uwaga, ilość cukru i żelków poraża kubki smakowe, największe łakomczuchy mają problem z dotarciem do ostatniego kęsa.
Tort czekoladowo-kokosowy dekorowany żelkami Haribo
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek L
1 szklanka cukru (205 g)
2/3 szklanki
mąki (108 g)
1/3 szklanki
kakao (35 g)
1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej (85 g)
szczypta
soli
Masa
kokosowa:
4 żółtka
1 jajko
1/3 szklanki
cukru pudru
300 ml mleka
2,5 czubate
łyżki mąki pszennej
400 ml
śmietany 36%
100 g
czekolady białej
1 łyżka
żelatyny
40 ml wody
wiórki kokosowe
barwniki spożywcze - nie konieczne
barwniki spożywcze - nie konieczne
Masa
czekoladowa do dekoracji:
400 ml
śmietany 36%
1 czekolada
biała
1 łyżeczka
żelatyny
40 ml wody
Nasącz
sok z jednej cytryny
cukier
1 szklanka przygotowanej wody
sok z jednej cytryny
cukier
1 szklanka przygotowanej wody
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta
pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy
jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, piec w 2 tortownicach o średnicy 18 cm. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni ok 50 minut.
Masa
kokosowa
Żelatynę
rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę
36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę,
przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować.
Zimną masę kokosową
zmiksować z masą śmietanową.
Jeżeli chcesz aby tort miał kolorowe masy, należy masę kokosową podzielić na 5 równych części. Do każdej części masy dodać szczyptę barwnika spożywczego, całość dokładnie wymieszać.
Masa
czekoladowa:
Żelatynę
rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę
36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę,
przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować
Nasącz:
Cukier rozpuścić w ciepłej przygotowanej wodzie, dodać sok z cytryny. Ilość cukru zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.
Składanie
tortu:
Biszkopty przekroić
na 3 równe blaty, powinno wyjść 6 blatów. W pięciu blatach na środku wykroić równe kółka, 6 blat pozostawić cały. Pierwszy dziurawy blat włożyć ponownie do tortownicy, nasączyć,
przełożyć 1/5 kremu kokosowego. Następne blaty układać adekwatnie jak pierwszą, nasączać oraz przekładać 1/5 kremu kokosowego. Gdy wyłożony ostatnią część kremu kokosowego do powstałej dziury w torcie nasypać żelków, przykryć ostatnim całym blatem. Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny aby
masa kokosowa stężała. Gdy ciasto już się schłodzi wyjąć tort z tortownicy,
obłożyć masą czekoladową, udekorować żelkami Haribo według
własnego pomysłu.
Smacznego :)
Tort wygląda świetnie i dobry pomysł z tymi wysypującymi się żelkami ;)
OdpowiedzUsuńCo to za żelki w kształcie lodów? Jakiej firmy i gdzie kupione? :)
OdpowiedzUsuńŻelki w kształcie lodów to Haribo z Niemiec, kupione na allegro.
UsuńPiękny, kolorowy i pewnie bardzo smaczny. A ta niespodzianka w środku to już zwieńczenie całego dzieła :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł z tymi żelkami w środku. Jak to zrobiłaś ,że góra sie nie zapadła?
OdpowiedzUsuńŻelków nasypałam z górka ;)
UsuńRewelacyjny tort dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńOj dzieciaki szaleją :D Tort wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń