Truskawkowo kuszę dalej, tym razem drożdżówkami z masą serową, wyśmienitym połączeniem rabarbaru i truskawek a wszystko posypane chrupiącą kruszonką :D
Drożdżówki z serem, rabarbarem i truskawkami
Składniki:
Ciasto drożdżowe
300 g +1 łyżka mąki
3 jajka
2 łyżki masła
2 czubate łyżki cukru
30 g drożdży
150 ml mleka
Masa serowa
200 g twarogu
200 g śmietany 36 %
1 budyń waniliowy
1 czubata łyżka cukru pudru
1 serek waniliowy (140 g)
Owoce:
2 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Masło rozpuścić w mleku, ostudzić do temperatury pokojowej, dodać 1 łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże, odstawi c w ciep le miejsce do czasu, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Mąkę przesiać przez sito, dodać 3 żółtka i 2 białka, wyrośnięty rozczyn, zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto powinno być sprężyste, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę mleka, jeżeli lepkie należy podsypać mąką. Ciasto odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rożnie należy rabarbar pokroi na drobne kawałki, truskawki odszypułkować i jeżeli są duże pokroić na mniejsze części. Rabarbar i truskawki wsypać do jednej miski, obsypać mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem dokładnie wymieszać, odstawić.
Twaróg, śmietanę 36%, serek waniliowy, budyń oraz cukier puder dokładnie z sobą wymieszać, należy zwrócić szczególną uwagę aby nie pozostały w masie grudki budyniu, odstawić.
Składniki kruszonki zagnieść z sobą, powinny mieć konsystencję wilgotnego piasku
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować koła, wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy układać w sporych odstępach ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na środek wyłożyć masę serową, na nią owoce i posypać kruszonką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut, po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut, do czasy aż ciasto się zrumieni.
Smacznego :)
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"