Napoleonka, jest pierwszym ciastem jakie wiele lat temu piekłam samodzielnie a następnie cieszyłam się, że wyszło. Ciasto składa się z dużej ilości masy budyniowej połączonej z ciastem francuskim. Smakołyk ten kojarzy mi się iście po królewsku, jako deser księżniczek i ich dam dworu.
Ostatnio podpatrzyłam na innych blogach sposób na krojenie ciasta, a raczej przygotowania wierzchniej jego warstwy tak aby podawać kawałki ładnie pokrojone. Warstwę ciasta przeznaczoną na wierzch nacinamy radełkiem, dzieląc na kawałki. Po upieczeniu powstają gotowe kawałeczki ciasta które układamy jako ostatnie na masie budyniowej i nie musimy już się martwić, że ciasto francuskie pokruszy nam się przy porcjowaniu.
Napoleonka:
Składniki:
Ciasto:
250 g margaryny do pieczenia
300 g mąki pszennej
125 ml wody
szczypta soli
Masa budyniowa:
1 l mleka
3/4 szkl. cukru
200 g masła
4 zółtka
2 torebki cukru waniliowego
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę z solą zagniatamy z połową przygotowanej margaryny (ponieważ margaryny jest mało na tą ilość mąki powinny powstać grudki). Łyżką stopniowo dodajemy ziemnej wody cały czas zagniatając ciasto. Gdy powstanie jednolita masa rozwałkowujemy ją podsypując delikatnie mąka na wymiary ok 50 x 20 cm.
60 g margaryny/masła kroimy na cienkie plasterki i układamy je na 2/3 powierzchni ciasta. 1/3 część ciasta bez margaryny/masła składamy na jego środkową część. Przeciwległy bok ciasta składamy na wierzch już złożonej części. Ciasto rozwałkowujemy i ponownie układamy na min pozostałą część tłuszczu. Rozwałkowujemy, składamy i chowamy na ok 1 godzinę ciasto do lodówki.
Po godzinie dzielimy ciasto na równe cześci, (u mnie wyszły trzy części), rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni do czasu aż się przyrumieni.
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka zagotowujemy z masłem oraz cukrem. Do pozostałej szklanki zimnego mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie mleko z mąką wlewamy do gotującego się mleka miksując aby nie powstały grudki.
Na ciasto francuskie wylewamy 1/2 części budyniu i przykrywamy drugą warstwa ciasta. Na drugą warstwę wylewamy ostatnią cześć masy budyniowej i przykrywamy ciastem francuskim. Na koniec ciasto możemy posypać cukrem pudrem.